Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Celal Karlıkaya, pasif sigara dumanının en çok lokanta, kafeterya, bar gibi ikram sektöründe çalışanları etkilediğini belirtti.
Karlıkaya, yaptığı açıklamada, lokanta, kafeterya, bar gibi dumanlı ortamlarda çalışan kişilerde, öksürük, hırıltı, göz yanması gibi bulgulara sık sık rastlandığını belirterek, yasaların çalışanları zehirli madde ve sağlık tehdidine karşı korumayı emrettiğini, ancak korumanın yeterli olmadığını söyledi.
Karlıkaya şöyle devam etti: "Garsonluk suç değildir, ölüm cezası taşımamalıdır. Ülkemizde sayıları yüz binlere varan bu hizmet sektöründe çalışan insanlarımız, sigara içmese dahi sağlık açısından tehdit altındadır. Bunlarla ilgili yasalarımız mevcuttur, ancak bu yasalar daha iyi işletilmeli ve hizmet sektöründe ekmeğini kazanan insanlarımızın sağlığına daha da önem verilmelidir. Avusturya'da sigara içmediği halde gırtlak kanseri olan bir barmene 466 bin dolar tazminat ödenmesi, Avusturya'da işçi sağlığına ve dahası insan sağlığına verilen önemi açıkça gösterir."
Sigaradan ölümlerin hızla arttığı dünyada, bazı ülkelerin tehlikenin önüne geçmek adına önlemler alarak sigaranın zararlarını en aza indirme yolunu seçtiklerini anlatan Karlıkaya, şunları kaydetti: "İrlanda zehrin farkına vararak, bu konuda somut adım atan ülkelerin başında geliyor. 2004 yılında restoran, kafe ve barlar dahil tüm kapalı alanlarda tamamen dumansız ortam uygulamasını gerçekleştiren ilk ülke olmuştur. İrlanda'yı, Norveç, İtalya, Yeni Zelanda, Uruguay gibi ülkeler takip etmiştir. Ülkemiz de gerekli düzenlemeleri sağlayıp tam dumansız ortamların sağlanması için girişimlerde bulunmalıdır. Çünkü başkasının zehrini soluyarak acı çekip, hastalanmayı kimse istemez."
Yayın tarihi: 7 Ağustos 2007, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/08/07/gny/haber,28F0EF8715D04AE897CCA5B8193D934E.html
Tüm hakları saklıdır.