Türkiye'nin ekolojik ve ekonomik değeri olan bitki ve hayvan türlerinin, ticari amaç güden ''doğa casusu'' diye nitelenen kişiler tarafından çalınmasının, biyolojik zenginlikler için tehdit oluşturduğu belirtildi.
Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve TÜBİTAK Nesli Tükenen Hayvanlar (CİTES) Danışmanı Prof. Dr. Nuri Yiğit, yaptığı açıklamada, ülkenin, bitki ve hayvan türleri bakımından oldukça zengin bir coğrafyada yer aldığını söyledi.
Nesli tükenmek üzere olan havyan türlerinin çalınarak, yurt dışına kaçırılmasının, gen kaynakları ile canlının popülasyonunda çok büyük sıkıntıya yol açtığını ifade eden Prof. Dr. Yiğit, şunları kaydetti:
''En sıklıkla yurt dışına kaçırılmaya çalışılan hayvanlar arasında, aralarında yılanların bulunduğu sürüngenler, kaplumbağalar, çeşitli böcek türleri ve kelebekler geliyor. Bunlar, çeşitli ticari amaçla yurt dışındaki koleksiyonculara satılarak, gelir elde ediliyor. Gümrükteki görevlilerin de konunun uzmanı olmamaları, bu tür hayvanları ya da genetik özelliklerine ilişkin parçalarını tanımamaları nedeniyle, doğa casusları rahatlıkla işlerini görüyorlar. İzinsiz yapılan toplamalar tamamı yasa dışıdır.''
Prof. Dr. Yiğit, Türkiye'nin ekolojik ve ekonomik değeri olan bitki ve hayvan türlerinin ticari amaç güden ''doğa casusu'' kişiler tarafından çalınmasının, biyolojik zenginlikler için tehdit oluşturduğunu söyledi.
Halkın ve ilgili bakanlığın bu konuda duyarlı olması gerektiğini belirten Yiğit, kırsal alanda turistler tarafından bazı hayvanların toplanmasına ilişkin, yasa dışı çalışma yapıldığını fark eden kişilerin durumu güvenlik güçlerine bildirmelerini istedi.
Nuri Yiğit, kelebek, böcek ve nadir kuş yumurtalarının yine aynı yöntemle kaçırılmasının, doğanın dengesini bozduğunu, bu çerçevede caydırıcı yasaların konulması gerektiğini kaydetti.
BİTKİ ÇEŞİTLERİ TÜKENİŞTE
Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Ekoloji ve Çevre Biyolojisi Anabilim Dalı Doç. Dr. Latif Kurt da ''Soğanlı bitkiler ile sadece ülkenin bazı bölgelerinde yer alan bitki türlerinin ve tohumlarının çalınarak, ticari amaçla çalınması, ekolojik sistemi alt üst etmektedir'' dedi.
Kurt, yasa dışı yoldan yırt dışına çıkarılan gen kaynaklarının Avrupa ülkeleri tarafından ıslah edilerek, yeniden Türkiye'ye satılarak önemli ekonomik girdi sağlandığını anlattı.
Türkiye'nin coğrafi konumu dolayısıyla 12 bin bitki çeşidine sahip zenginliği bulunduğunu bildiren Doç. Dr. Kurt, 15'e yakın çiçekli bitki türünün neslinin tükendiğini belirtti.
Toplumun bitki zenginliği konusunda yeterli bilince sahip olmadığını ifade eden Kurt, ''Vatandaşlar gördüğü her bitkiye ot gözüyle bakıyor. Bu yanlıştır'' dedi.
En çok soğanlı bitkilerin yurt dışına çıkarılarak, ticari amaçla satıldığına dikkat çeken Kurt, ''Bu çerçevede kardelen, çiğdem, güllük ağacı gibi bitkiler de ülke dışına çıkarılarak ilaç ve eczacılık sanayinde kullanılıyor'' diye konuştu.
(AA)
Yayın tarihi: 3 Ağustos 2007, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/08/03//haber,C0071C9A5A7B42B4B6E36599DD938081.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.