İLİŞKİLİ HABERLER
Hamileliğin ilk ve son ayları kendinize tatil yasağı koyun
Hamileliğin ilk ve son ayları kendinize tatil yasağı koyun
Hamileliği yaz aylarına denk gelen ve içi kıpır kıpır olan anne adayları dikkat! Gebeliğin ilk ve son ayları tatil için tehlikeli. Uzmanlar; ilk 10 haftada düşük, son sekiz haftada da erken doğum riski nedeniyle hiçbir hamileye tatil önermiyor..
Ferti-jin Tüp Bebek Merkezi Koordinatörü Dr. Seval Taşdemir yaz hamileliğiyle ilgili soruları yanıtladı:
* Hamileliğin kaçıncı ayında tatile çıkabilirim?
Hamileliğin ilk ve son ayları tehlikelidir. İlk onuncu haftaya kadar düşük riski olduğu için, tatil hiçbir hamileye önerilmez. Bir de son 8 hafta erken doğum tehdidi nedeniyle tatile çıkmak sakıncalıdır. Diğer dönemlerde de gebeliğin seyri ve hastanın durumuna göre, değişiklik olabilir. Hiçbir sorun yaşanmıyorsa tatil önerilir. Gebelikte kanama ve erken doğum tehdidi varsa doktor kontrolünde kısa mesafeli tatiller önerebiliriz.
* Hangi anne adayları için tatil riskli olabilir?
* Düşük yapanlar
* Rahim ağzı yetmezliği
* Dış gebelik öyküsü
* Erken doğum öyküsü
* Plasental anomaliler (bebeğin eşine ait problemler)
* Vajinal kanama veya düşük tehdidi
* Çoğul gebelik riski
* Gebelik zehirlenmesi
* Hipertansiyon, diyabet (şeker hastalığı), kalp hastalığı, diğer organ sistemlerine ait kronik hastalığı ve ağır anemisi (kansızlık) olan gebelerin özellikle yurtdışı ve uzak yerlere seyahat etmekten kaçınmaları gerekir.
HAVUZDA HİJYENE DİKKAT!
* Üç aylık hamileyim. Havuza girebilir miyim?
Havuz temiz olduğu sürece girilebilir. Aynı zamanda yüzme; sırt ve karın kaslarını kuvvetlendirir. Doğumu kolaylaştırır ve gebelikte çok sık görülen varis hastalığının oluşumunu da azaltır.
* Tatilde hamile kalmak istiyorum. Ne yapmam gerekiyor?
Tatile çıkmadan önce mutlaka jinekolojik muayeneye gidilmeli. Gebelik öncesi rutin tetkikler yapılmalı. Aynı zamanda folik asit vitamin takviyesine başlanmalı. Dengeli beslenilmeli, alkol ve sigaradan mümkün olduğunca uzak durulmalı ve tatil boyunca cinsel ilişkiye girilmeli.
* Tatilde çok içki içtim daha sonrasında hamile kaldığımı öğrendim. Sizce bebeğimi aldırmalı mıyım?
Eğer yeni hamile kalmışsanız ve bunun farkında olmadan içki içmişseniz bir zararı yok. Yani; içki içilen esnada gebelik devam ediyor ise tıbben sakıncası ve hiçbir yan etkisi yoktur. Ancak tatile giderken adet gününü geçmediyseniz, içki içmişseniz ve bu süre içinde de hamile kaldıysanız ciddi riskleri olabilir. Çünkü ilk dört hafta gebelikte zararlı maddelerin etkisi olduysa, bebek üzerinde öldürücü sonuçlar doğurabilir.
* Midem sürekli bulanıyor; bu bulantılar ne zamana kadar devam edecek?
Gebeliğin 8'inci haftasında başlayan bulantılar 16'ncı haftaya kadar sürebilir. Gebelikte yükselen B-HCG hormonuna bağlı oluşan bulantı çoğul gebeliklerde daha fazla olur. Sık sık ve az yemek ile önlenebilen bulantılar, sağlıklı bir gebeliğin göstergesidir.
* Aldığım vitaminler kusmama neden oluyor; bu normal mi?
Hamilelikte gerekli olan vitaminleri tok karnına veya yatmadan önce alırsanız mide bulantısını önleyebilirsiniz.
KARINDAKİ ÇİZGİ GEÇİCİ
* Karnımın ortasında oluşan koyu çizgi kalıcı mı?
Gebelikte artan hormonlar özellikle açık tenli kadınlarda; meme ucunda koyulaşmaya, karnın ortasında koyu renkli çizgi belirmesine ve yüzde lekelenmelere neden olur. Güneşe maruz kalındığında artan bu lekeler ve koyulaşmalar engellenemez. Genellikle doğumdan sonra kaybolur.
* Hamileyken günlük rutin egzersiz programımı değiştirmeli miyim?
Ağır ve tehlikeli egzersizler yapmadığınız sürece günlük egzersiz programınıza devam edebilirsiniz. Yorgunluk hissettiğinizde egzersize ara verin. Karnınıza zarar verebilecek ve dengenin gerekli olduğu egzersizlerden kaçınmalısınız.
* Evimde iki tane kedim var. Yazın bahçede yaşıyorlar. Gebeliğim sırasında problem yaratır mı?
Kediler, 'toksoplazma gondi' olarak adlandırılan ve 'toksoplazmozis' hastalığına yol açan paraziti taşır. Hamilelik döneminde bu parazit alınır ve bebekte enfeksiyon oluşursa; zeka geriliğine, körlüğe ve diğer bazı anormalliklere yol açar. Bu parazit kedi dışkısı ve iyi pişmemiş etlerle bulaşır. Bu parazitle karşılaşan kişiler, genellikle enfeksiyonu fark etmeden hafif bir grip gibi atlatırlar. Çiğ et yemekten kaçınmak, çiğ etle temas ettikten sonra ağzı ve gözleri ellememek, sebze ve meyveleri çok iyi yıkamak, kedi dışkısı ile temas edileceğinde eldiven kullanmak gibi basit önlemlerle bu enfeksiyondan korunulabilir.
* Doğum kontrol hapı kullanırken hamile kaldım. Bebeğime bir zararı olur mu?
Doğum kontrol hapları düzenli kullanıldığında gebelik oluşmaz. Ancak çok nadir görülen bu gebeliklerle ilgili yapılan araştırmalar; bebek için bazı riskler olsa da diğer gebeliklere göre daha yüksek oranda anormal bebek doğumu veya düşükle sonlanmadığını göstermiştir. Gebelik fark edildiği anda doğum kontrol hapı hemen kesilmeli.
İLİŞKİLİ HABERLER
Hamileliğin ilk ve son ayları kendinize tatil yasağı koyun
Yayın tarihi: 31 Temmuz 2007, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/07/31/gny/haber,47FBAD1BCCA9421780F70CA75A3FE952.html
Tüm hakları saklıdır.