kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Önce metabolizma hızı sonra diyet

SAĞLIK SERVİSİ
27.07.2007
Büyük umutlarla başladığınız diyette hüsrana uğramak istemiyorsanız önce metabolizma hızınızı ölçtürün..
Zayıflamak umuduyla başladığınız diyette ne kadar başarılı olacağınızı ve hangi diyeti tercih etmeniz gerektiğini metabolizma hızınız belirliyor. "Her bireyin enerji ihtiyacını doğru şekilde saptayabilmek, sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmesini sağlayabilmek için metabolizma hızının ölçülmesi gerekiyor" diyen Diyetisyen Yasemin Batmaca, şu tavsiyelerde bulunuyor:

* Metabolizma hızını ölçerek, bu hızı yavaşsa artırmak hedefiyle, diyetisyen kontrolünde beslenme önerileri verilmeli. Bu nedenle diyete başlamadan önce oksijen tüketimi ile gerçekleştirilen metabolizma ölçümü yaptırılmalı. 10 dakika süren bu ölçümde; burun tıkalı oluyor ve tüm solunum tek merkezden (ağızdan) yapılıyor. Metabolizmanın temeline dayanan 'oksijen' tüketim kapasitesine göre, metabolizma hızı ölçülüyor.

BAHARATLARLA HIZLANIN!
* Diyetler de metabolizma hızına göre yapılmalı. Diyetin enerji miktarına karar verdikten sonra, kişinin ihtiyaçlarına göre şekillendirip bir beslenme programı önerilmeli. Fakat metabolizma hızı ölçülmeden verilen diyet, kişiye özel kabul edilemez.

* Kişiye özel olmayan, hatalı veya düşük enerjili diyetlerin yapılması nedeniyle yaşanan kas kayıpları sonucunda metabolizma yavaşlar. Böyle olunca da diyet bitince kilo alınır.

* Günde 800 kalori ve altını öneren şok diyetler, metabolizması hızlı olanlar için diyetten çok eziyet yaratır. Bu kişiler günlük 1000-1200 kalori içeren diyet yaptıklarında zayıflamaya başlar. Onun altında verilen diyet metabolizmalarını iyice yavaşlatarak kilo vermelerini engeller.

* Beslenmenizde kırmızı acı biber, turp ve hardal gibi baharatları kullanarak metabolizma hızınızı arttırabilirsiniz. A, C ve E vitamini içeren meyve ve sebzelerde bol miktarda antioksidan bulunur. Yine bu meyve ve sebzelerin yüksek posa ve karbonhidrat içeriği, kan şekerini dengeleyip bağırsakların çalışma hızını artırır.