Bit pazarındaki antikacılar
Lüks markaların yer aldığı alışveriş merkezi olarak nam salan Kanyon'da geçtiğimiz cumartesi günü bir bit pazarı kuruldu. Çukurcuma'dan Eskişehir'e ikinci el antikacıların stand açtığı pazarda 100 yıllık iğneden 60 yıllık ipliğe ne ararsanız vardı..
Osmanlı dönemine ait tüfekler, tabaklar, tespihler, Amerikan malı oyuncaklar, 100-150 yıllık ilaç kutuları, benzinli çakmaklar, porselen bebekler... Geçtiğimiz cumartesi günü tüm bu eşyalar Kanyon Alışveriş Merkezi'ndeydi. 'Kanyon yaz etkinlikleri kapsamında, en alt katta bir bit pazarı kuruldu ve her biri koleksiyon niteliği taşıyan bu antikalar orada görücüye çıktı. Ellerinde Harvey Nichols torbalarıyla alışverişten çıkan son derece şık ve bakımlı kadınlar kadar gençlerin de eski eşyalara ilgisi yoğundu. Üstelik pazar erbabı sadece İstanbul'la sınırlı değildi. Eskişehir'den, Bursa'dan ve Anadolu'nun çeşitli yerlerinden koleksiyonerler İstanbul'un yolunu tutmuştu.
TÜFEK, PUDRİYER YANYANA
Erkek müşteriler en çok Osmanlı dönemine ait tespihlere, tüfeklere ve kılıçlara ilgi gösterdi. 750 YTL'ye satılan 150 yıllık bir olta takımına sahip olabilmek için, birbirleriyle yarışanlar vardı. Kadınlar ise daha çok porselen standlarında kalabalık oluşturuyordu. Özellikle üzeri bir sanat tablosunu andıran porselen resimlerle kaplı pudriyerler kapış kapış gitti. Hatta cemiyet hayatından bazı ünlü simaların da bu pudriyerlerden aldığı gözlerden kaçmadı. Tüm bunlar yaşanırken çocuklar ise pazarın ilk standında satılan 70 yıllık mazisi olan Amerikan malı oyuncakları keşfetmeye çalışıyordu. Bit pazarının belki de en olumsuz tarafı telefon hatları olmadığı için kredi kartının geçmemesiydi. Yani Kütahya işi çini bir tavan göbeğine sahip olmak için, nakit 2000 YTL'yi, şarabınızı yüzyıllık bir karafta beklettikten sonra içmek içinse nakit 800 YTL'yi üzerinizde taşımanız gerekiyordu. Yanında yüksek miktarda parası olmayanlar ise 50 YTL'lik benzinli çakmaklardan, 30 YTL'lik eski resimlerden satın alarak, antika özlemlerini bir nebze de olsa gideriyordu. Eski evlendirme cüzdanları, 1930 yılına ait pastane kutusu, Emel Sayın, Perihan Savaş gibi ünlü simaların imzalı resimleri ve 1928 yılına ait bir piyango bileti ise yine fiyatı uygun ürünler arasındaydı. 1930 yılının viagrası olan seksülin kutusu, sinek defedici jel, tılsımlı kolye uçlarıda 20 YTL-50 YTL arasında değişen fiyatlarıyla oldukça cazipti.
Yayın tarihi: 28 Temmuz 2007, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/07/28/ct/haber,671DE45E093544579F668A775434F297.html
Tüm hakları saklıdır.