kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Abu Dhabi projenin kaynağına iniyor

SEÇKİN ÜREY
Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dhabi'de inşaatı devam eden Masdar (Kaynak) projesi, 2009'da tamamlandığında içinde 50 bin kişi yaşacak. Çölün ortasında etrafı duvarlarla çevrili Masdar'ın elektriği güneş panelleri ve rüzgardan sağlanacak. Kompleksin içine kesinlikle motorlu taşıtlar giremeyecek..
İLİŞKİLİ HABERLER
Abu Dhabi projenin kaynağına iniyor
Birleşik Arap Emirlikleri'nin en büyük kenti Dubai'nin ardından başkent Abu Dhabi de dünyada iz bıracak projelerin inşasına girişti. Ülkenin petrol kaynaklarının yüzde 85'ini elinde tutan Abu Dhabi'nin en iddialı projesi, bu özelliğine taban tabana zıtlık oluşturuyor. İsmini Arapça karşılığı olan 'kaynak'tan alan Masdar Projesi'nde hayata geçtiğinde hiçbir şekilde petrol veya doğalgaz gibi hidrokarbona dayalı enerji kaynağı kullanılmayacak. Proje, enerji ihtiyacını etrafına kurulacak güneş panelleri tesisleri (fotovoltaj), rüzgar tribünleri ve çöl kumunun ısısını elektriğe çevirecek sistemlerle karşılayacak. Masdar'ın içinde her hangi bir motorlu araç kullanımına da izin verilmeyecek. Masdar'da şehiriçi ulaşım elektriğini alternatif enerji kaynaklarından sağlayacak raylı sistem araçlarıyla sağlanacak. Masdar'ın ulaşım projesi şehrin her hangi bir noktasından en yakın taşıma aracına en fazla 200 metre yürüyecek şekilde planlandı. 2009 yılında tamamlandığında altı kilometrekarelik alanda ilk etapta 50 bin kişiye yerleşim imkanı sunacak. Ardından kendi içinde gelişmeye başlayacak. Bu nedenle Masdar, 100 bin kişilik nüfusu kaldırabilecek şekilde projelendirildi. Oluşturacağı tamamen yeşil şehir konseptiyle dünyaya yeni bir anlayış kazandıracak olsa da Masdar'ın kuruluş nedeni turistik veya eğlence amacı taşımıyor. Kurulacak şehrin yüzde 30'u konut alanları, yüzde 24'ü Özel Serbest Bölge, yüzde 13'ü ticaret amaçlı üniteler, yüzde 6'sı enstitü alanları, yüzde 8'i sosyal ve kültürülel ünitiler ve yüzde 9'u ulaştırma amaçlı alanlardan oluşacak. Masdar'ın altı kilometrekarelik alanı içinde Özel Serbest Bölge ekonomik gelişimi üstlenecek. Yaklaşık bin 500 şirkete ev sahipliği yapması planlanan Serbest Bölge'de Abu Dhabi Emirliği'nin ABD, Almanya ve İngiltere'den üniversitelerin işbirliğiyle kurduğu Masdar Enstitüsü de faaliyet gösterecek. Serbest Bölge'nin içinde kurulacak laboratuvarlarla alternatif eneri kaynağı teknolojilerinin geliştirilmesi için çalışılacak.

Gölgeli kaldırımlar

Masdar'ın barındırdığı çevreci özelliklerle Abu Dhabi'nin geri kalanından ayrılması için etrafı yüksek duvarlarla çevrilecek. Yabancı yatırımı çekmesini garanti altına almak için de Abu Dhabi'nin ana yol ağlarına yakın bir noktada inşa edilen Masdar, yapılacak yeni raylı sistemle de havalimanına doğrudan bağlantısı olacak. Türkiye'de de büyük projelerde yakından tanınan Foster & Partners'ın mimarlığında inşa edilen Masdar'ın mimari konsepti hayatı mümkün olduğunca sokağa taşımaya dayanıyor. Ancak Abu Dhabi'nin sıcaklığın 40 dereceyi rahatlıkla bulduğu ikliminde şehir sakinlerinin etkilenmemesini sağlamak için bütün yürüyüş alanları gölgelendirilmiş bir mimarinin ürünü olarak inşa edilecek. Masdar, genişlemeye yönelik inşa ediliyor olsada, şehirde inşa edilen ve 2009'dan sonra inşa edilecek bütün üniteler Foster & Partners'ın çizdiği projelere göre yapılacak. Ünitelerde rahatlık ve konfor kadar şehrin taşıdığı çevreci konseptin sürdürülebilirliği esas alınıyor.