Seçimlerden sonra ekonomide öngörüler
Ünlü ekonomi kanalı ve yayın kuruluşu Bloomberg, Türkiye'deki yatırım sektörünü ve haftasonu gerçekleşecek seçimlerin bu sektöre muhtemel etkilerini masaya yatırdı.
Bloomberg, Türkiye'ye yatırım olanaklarını, seçim öncesi ve sonrası olarak ve sektörlere ayırarak yaptığı değerlendirmesinde uzman olarak da Fortis Equity Türkiye Fonu yöneticisi Eli Koen'in görüşlerine yer verdi. Eli Koen, Bloomberg'e yaptığı değerlendirmede Türkiye'de yaptıkları yatırımları anlattı ve seçim sonrasında Türk borsasında, finans sektöründe ve özellikle de gayrimenkul piyasasında patlama beklediklerini söyledi.
Fortis Equity Türkiye Fonu yöneticisi Eli Koen, Bloomberg'e yaptığı değerlendirmede Türkiye'de hafta sonu gerçekleşecek seçimlerin ardından borsada patlama yaşanacağını söyledi. Seçimlerin, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın iktidarının yenileyeceğini düşünen Koen, "Türkiye'de hükümet, para dalgalanmalarının etkisini azaltacak önlemler almış durumda. Türk bankalarından uzun vadede çok iyi beklentimiz var" dedi. Eli Koen, rekor ekonomik büyüme ve kolay yatırım olanakları ile birlikte Türkiye'de mortgage piyasasında da patlama beklediklerini kaydetti.
Fortis geçtiğimiz yıl Türk piyasasındaki payını bu olumlu öngörülerle yüzde 10 artırmıştı. Koen'e göre Fortis, "halkın kötü zamanlarda az yediği" düşüncesini temel alarak Ülker'e ve Efes'e yaptığı yatırımları geri çekti; onun yerine bu yatırımları emlak ve finans piyasasına kaydırdı.
Bloomberg'e konuşan Koen, Pazar günü gerçekleşecek seçimlerin Başbakan Erdoğan'ın AK Parti'sinin iktidarını daha da güçlendireceğini düşünüyor ve seçimlerin, borsada patlamalara yol açacağını düşünüyor. Haberde Erdoğan'ın, Türkiye'yi Avrupa Birliği kapısına getirdiği ve ekonomik açıdan da gayri safi milli hâsılada rekor büyüme sağladığı hatırlatılıyor.
Haberde ayrıca Bloomberg tarafından yapılan anketlere göre AK Parti'nin yüzde 40'ın üzerinde, Cumhuriyetçi Halk Partisi'nin ise yüzde 20 civarında oy alacağının tahmin edildiği aktarılıyor.
Haberde Erdoğan hükümetini ekonomi alanında yakaladığı başarılar bir bir sıralandıktan sonra bu tablonun, Türkiye'nin tam resmi olmadığı vurgulanıyor. Türkiye'de son 50 yıl içerisinde ordu tarafından dört hükümetin devrildiği aktarılan haberde ordunun, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığına da karşı olduğu aktarılıyor.
Bu açıdan İngiltere'de bir mali danışman olan Alan Steel isimli uzmanın görüşlerine yer verilen haberde Steel'in, müşterilerine "siyasi belirsizliklerin olduğu Türkiye'ye yatırım yapmamalarını" tavsiye ettiği kaydediliyor. Bloomberg'e konuşan Steel, "Burası riski çok büyük bir alan. Risk, kabul edilemeyecek kadar çok büyük" öngörüsünde bulunuyor. Steel, yatırımcılar için en büyük riskin "borsadaki kararsızlık" olduğunu savunuyor.
Koen ise siyasi riskin yatırımcıların kabul etmesi gereken bir durum olduğunu düşünüyor. Eli Koen, siyasi risk için "Bu yatırımın bir parçası ve aynı zamanda hayatımızın da bir parçası" şeklinde konuşuyor.
Koen, uzun vadede enflasyonun azalacağını ve mortgage piyasasında değişken faizlerin uygulanmaya başlanacağını, bu açıdan da Türkiye'de finans sektörüne yatırım yapmanın çok verimli olduğunu kaydediyor. Credit Suisse Group da bu aybaşında yatırımcılara Türk finans sektörüne yatırım yapmalarını tavsiye etmişti.
Haberde Türkiye'deki enflasyon konusundaki olumlu gelişmeler bir bir aktarılırken Koen, TBMM'nin Şubat ayında bankaların emlak kredilerinde değişken faiz uygulamalarına olanak sağlayan yasayı çıkardığını ve bankaların bu kredileri sunmaya başlamasıyla kredi sektörünün daha da genişleyeceğini belirtiyor.
Fortis'in Türkiye'de Garanti Bankası'na ve Akbank'a yatırım yaptığını kaydeden Koen, Türk bankalarının uzun vadede çok büyük umut vaat ettiğini vurguluyor.
Türkiye'de iki yıl içerisinde ev kredilerinde patlama yaşanacağı öngörüsünde bulunan Koen, gayrimenkul piyasasında patlama yaşanacağını bu açıdan da Yapı Kredi Koray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ'ye yaptıkları yatırımı hatırlatıyor.
Eli Koen, emlak ve finans sektörüne yaptıkları yatırımların kendilerine katıksının, satışları Türk ekonomisi ile bağlantılı olmayan gıda ve içecek sektörünün katkısından daha fazla olacağını öngördüklerini belirtiyor. Koen, geçen yıl hisseleri yüzde 84 artış gösteren Ülker'den ve aynı dönemde hisseleri yüzde 26 değer kazanan Ortadoğu'nun en büyük bira üreticisi Anadolu Efes Biracilik & Malt Sanayii AŞ'den yatırımlarını geri çekmelerini ise böyle açıklıyor.
Koen, Türk ekonomisini son yıllarda kalkınmasına en büyük katkıyı, AB'ye üyelik ve yarım milyarlık bir pazara girme beklentisiyle yapılan reformların sağladığını düşünüyor. Ekonomik büyümenin Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'ye rağmen riskte olmadığını kaydeden Koen, "Türkiye gerekli siyasve ekonomik reformları yaptığı müddetçe sonunda AB'ye girip girmemesi önemli değil. Bu, doğru politika yönelimi için bir dayanak noktasıdır" diyor.
Boğaziçi Üniversitesi'nde ekonomi okuyan ve Amerikan Brandeis Üniversitesi'nde yüksek lisans derecesi yapan Koen, 2003'te Fortis Yatırım'a katılana kadar aralarında Goldman Sachs Group Inc.'in de bulunduğu bazı şirketlerde borsa analizcisi olarak çalışmış.
AA
Yayın tarihi: 18 Temmuz 2007, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/07/18//haber,F0DFE578B9C34EF697B3ADFC3843F1A7.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.