kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Ali Babacan

Ekonomiye güven arttı döviz mevduatının payı % 56'dan % 36'ya geriledi

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, bankalardaki toplam mevduatın, 2002 yılı sonunda 129 milyar YTL iken 6 Temmuz 2007 itibarıyla 298 milyar YTL'ye ulaştığını belirterek, "Bu, Türkiye ekonomisine duyulan güvenin en somut bir göstergesidir'' dedi. Türkiye'de, mevduatlar artarken, bankacılık sektörünün güçlendiğini ve kamu dışındaki kesimleri fonlar hale geldiğine işaret eden Babacan, eskiden, topladığı kaynaklarla Hazine'yi fonlayan bankaların, şimdi bu kaynaklarını sanayiciye kullandırdığını vurguladı.

DOLARİZASYON AZALDI
Bankacılık kesiminde, Türkiye ekonomisinin geleceğine olan güvenin artması neticesinde, ''yabancı para cinsinden mevduat oranı düşerken, YTL cinsinden mevduat oranının artış gösterdiğinin'' altını çizen Babacan, "2002 yılında, toplam mevduatın yüzde 56'sı döviz cinsinden iken bugün toplam mevduat içindeki döviz cinsinden mevduatın oranı yüzde 36'ya gerilemiştir. Bu, Türkiye'de dolarizasyonun azaldığı ve YTL'ye olan güvenin arttığının bir kanıtıdır'' değerlendirmesinde bulundu. Türkiye'de, sadece mevduatta değil tüm yatırım araçları içindeki yabancı para cinsinden yatırımların azalmasına karşın, YTL cinsinden yatırımların arttığına dikkat çeken Bakan Babacan, "Türkiye'de, tüm yatırım araçları içindeki yabancı paranın oranı yüzde 28'e gerilemiş durumdadır'' şeklinde konuştu. Babacan, kamunun borçlanma gereği azaldığı için bankaların topladığı kaynakları, daha verimli olan ekonominin kalkınmasına kullandırdıklarını ifade ederek, ''Aralık 2002'de, bankaların kullandırdığı toplam kredi miktarı 32,5 milyar YTL iken bu miktar 6 kat artış göstererek 189 milyar YTL'ye ulaşmıştır'' dedi.

KREDİLER 6 KAT ARTTI
Kredilerde çok yüksek oranlarda artış olduğunu belirten Babacan, Aralık 2002'de, 26 milyar YTL olan ticari kredilerin, yaklaşık 4,5 kat artış göstererek, 112 milyar YTL'ye çıktığını vurguladı. Tüketici kredilerininde de önemli düzeyde artışlar olduğunun altını çizen Babacan, 2002 yılı sonunda toplam 6 milyar YTL olan tüketici kredisi miktarının, 13 kat artış göstererek 77 milyar YTL'ye ulaştığını ifade etti. Babacan, bankaların, ekonominin gereği olan üretim ve istihdama kaynak aktarır bir konuma geldiklerine de dikkat çekti.