Almanya'da Merkel hükümeti bir yasa tasarısı hazırladı Türkler ayağa kalktı.
Cumhurbaşkanının onayına sunulan yasaya göre Alman vatandaşı Türkler, Türkiye'den eş alırken bir çok sınavdan geçecek.
Sınavda başarısız olursa eş Türkiye'ye geri gönderilecek. 2 milyon Türk yasayı protestoya hazırlanıyor.
"Almanya'da skandal yasa" VİDEO HABERİNİ izlemek için tıklayınız.MERKEL TÜRK GRUPLARI ELEŞTİRDİReuters'in haberinde Almanya Başbakanı Angela Merkel, göçmen işçilerin entegrasyonuna yönelik planın görüşüleceği bir zirve toplantısını boykot eden Türk grupları, yeni kurallar hakkında asılsız bilgiler vermekle eleştirdi.
Merkel'in açıkladığı ulusal entegrasyon planı, göçmen işçilere daha fazla dil eğitimi verilmesi, gençlere iş eğitimi ve istihdam vaat ediyor. Ancak yabancılara yönelik yeni göç yasası, Türk grupların tepkisini çekiyor.
Merkel'in ilgili taraflarla dün yaptığı zirve toplantılarına katılmayı, önde gelen üç Türk kuruluşu reddetti.
"Hükümete ültimatom verilmez" diyen Merkel ise, istedikleri takdirde bu gruplara entegrasyon planının açık olduğunu belirtti.
Alman parlamentosunda geçen hafta kabul edilen ve entegrasyon planından ayrı olarak düzenlenen yasa, yabancı işçilerin, Almanya getirmek istedikleri eşlerinin 200 ila 300 Almanca sözcük bildiklerini kanıtlamalarını zorunlu kılıyor. Bu kural yabancı eşlerini ülkelerine getiren Almanları kapsamıyor.
Merkel Türklere ayrımcılık yapıldığı iddialarına karşılık, "Bir örgütün temsilcilerinin duygularla oynamak değil, insanların kaygılarını yatıştıracak bilgiler verme sorumluluğu vardır" dedi.
Almanya'daki Türk örgütlerinden TGD'nin başkanı Kenan Kolat, yasayı Devlet Başkanı Horst Köhler'e şikayet ettiklerini belirterek, "Bu yasayla ayırımcılık yasalara giriyor Bizi kızdıran da bu" dedi. Kolat, genelde entegrasyon sürecini desteklediklerini ve hükümetle diyalog sürdürmek istediklerini söyledi.
Almanya'da yaşayan her beş kişiden birinin kökeni göçmen. Bu ülkede, Fransa'dan sonra Avrupa'nın en büyük Müslüman nüfusu yaşıyor.
Merkel'in "Alman entegrasyon politikasında bir dönüm noktası" diye nitelediği entegrasyon planı ise ağırlıklı olarak gençlere ve kadınlara yönelik. Bu planla gençlere dil ve beceri edinme kursları ve spor olanakları sunuluyor. Ayrıca aile zoruyla evlendirilen ya da aile içi şiddete maruz kalan kadınlar için destek hizmetleri getiriliyor.
SEZER'DEN KÖHLER MEKTUPBu arada Dışişleri Bakanlığı'nın dün yaptığı bir açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, yasanın yürürlüğe girmesi için onayı gereken Köhler'e bu konuda bir mektup gönderdi,
Sezer mektupta, "Türk kökenlilerin Alman vatandaşlıklarının iptal edilmesi, Türkçe anadil derslerine Almanya tarafınca verilen desteğin kademeli olarak kaldırılması ve göç yasasında yapılan değişiklikler gibi olumsuz gelişmelerin vatandaşlarımız arasında haklı kuşku ve tereddütlere yol açtığını" ifade etti.
Sezer Köhler'den yasanın yeniden gözden geçirilmesi halinde Türkiye'nin gereken katkıyı sağlayacağını da belirtti.