kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Göç yasasına Türkler öfkeli

Arzu CEYLAN / BERLİN
Almanya'da yeni göçmenlik yasasına Türk dernekleri tepkili... Başbakan'la görüşmeye katılmıyor, İçişleri Bakanı ılımlı mesaj veriyor..
Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İçişleri Bakanı Wolfgang Schauble'nin desteklediği yeni göç yasası ülkede yaşayan Türk toplumunu ayaklandırdı. Yurtdışından getirilecek olan eşlerin "Almanca bilmesini ve Almanya'da para kazanacak durumda olmasını" şart koşan yeni yasaya karşı çıkan 4 büyük Türk dernek bugün Başbakan Angela Merkel'in yapacağı göçmenlik zirvesini boykot edecek.

'BİZİ HİÇE SAYDILAR'
Geçen yılki zirveye katılan ancak yasada eşler konusunda yapılması planlanan değişiklik yüzünden "kırgın" uğradıklarını söyleyen Almanya Türk Toplumu Genel Başkanı Kenan Kolat, "Alman hükümeti bizim endişe noktalarımızı anlayabilmiş değil. Bizi hiçe sayıyorlar. Yasada yapılması planlanan son değişiklikler üzerine de zirveye katılmamızın hiçbir anlamı olmadığını düşünüyoruz" dedi. Alman yetkililerse Türk boykotuna rağmen zirvenin yapılacağını belirtti. Yeni yasa hakkında sorularımızı yanıtlayan Almanya İçişleri Bakanı Schauble yasanın "Türk karşıtı olmadığını" söyleyip şu açıklamaları yaptı:

* Burada doğan ve yetişen çocuklar kendilerini kapatmamalı. Almanca'yı iyi bilmelerini, okulda ve meslek eğitiminde başarılı olmalarını istiyoruz. Bu konuda ilerleme sağlıyoruz. Türk toplumundan sorumlularla, medya ile çalışmalar yapıyoruz.

DİL GEREKLİ
* Almanya'ya evlilik yoluyla gelmek isteyenlere dil şartını getirdik. Kesinlikle bu yasa Türk karşıtı değil... Türk kökenli gençlerin yarısına yakını Türkiye'den gelen biriyle evleniyor.

* Biz de buraya gelen ve burada yaşayacak kadınların toplumla iletişim içinde olmasını istiyoruz. Almanya'ya gelen genç Türk kadınının topluma uyum sağlamasını istiyoruz. Sokağa çıkıp, başka insanlarla da iletişime girebilmeli. Bu nedenle en azından asgari düzeyde dil bilgisine sahip olmalılar.

* Karısını seven bir kişi, karısının basit düzeyde Almanca bilmesini sağlayacaktır. Dil eğitimini Türkiye'de de herhangi bir dil eğitim merkezinden alabilirler.