Çin'de "sahte su" skandalı
Çin'de son günlere damgasını vuran gıda güvenliği skandallarının ardından, su soğutucularında kullanılan suların yarıya yakınının da saf ve temiz olmadığı bildirildi.
Devlet medyasının haberine göre, musluk ya da çeşitli arıtılmış sular, kalite standartları etiketlerin yapıştırıldığı boş bidonlara dolduruluyor.
Resmi Çin Günlüğü gazetesi Pekin'de şişelenmiş su markası şirketinin satış müdürü Liu Xiaoyun'e dayandırdığı haberinde, taklit ve sahte suların Pekin'de 2002 yılında baş gösterdiğini duyurdu. 4 tane tedarikçinin su soğutucuları piyasasına hakim olduğunu anlatan Liu, yıllık satış miktarının en az 200 milyon bidon olduğunu, bunun yarısının ise sahte olduğunu söyledi.
Bir bidon sahte suyun üreticiye yaklaşık 2.5 ile 3 yuan (0.33 dolar)'a mal olduğunu kaydeden Liu, gerçek suyun maliyetinin ise 6 yuan yani iki katı olduğunu ifade etti. Evlerde ve işyerlerinde kullanılan gerçek ve sahte bidonlarının satışının piyasada 10 yuan (1.3 dolar) olduğuna dikkat çeken Liu, denetimlerin yetersizliğinin sahtecilere üretim ve dağıtım aşamasında güç verdiğini vurguladı.
3 yıl önce ülke genelinde bidonlara doldurulmuş sularda yapılan denetimlerde yüzde 22'sinin standart dışı olduğu belirlenmişti. Haberde, güneydeki Jiangxi eyaletinde, bidonlardaki suların yüzde 80'inin sahte olduğu da aktarıldı. Dünya kamuoyu, geçen yıl Panama'da Çin yapımı toksin içeren öksürük şurubu içen 83 kişinin ölümü ve ABD'ye ihracı yapılan evcil hayvan gıdalarındaki sağlığa zararlı olguların ortaya çıkması sonrası Çin'e yönelmişti. Bunun ardından oyuncaktan ilaca, deniz ürünlerinden diş macununa kadar Çin mallarının geri çağrılması uyarısı yada ithalatına yasak gelmişti.
Yayın tarihi: 10 Temmuz 2007, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/07/10//haber,D228B9CF36A241BC9E893FB2377E30AB.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.