kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yeşil Sebzeleri Sofranızdan Eksik Etmeyin

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
* Ailesinde özellikle meme ve kalın bağırsak kanseri olan kişiler; 20 yaşından evvel kanserden koruyucu sebze-meyveleri, vitamin ve mineralleri tüketirse yüzde 33 ile yüzde 60 arasında korunabilir.

* Mide kanserinden diyetle korunma oranı yüzde 60'a çıkıyor. Her gün brokoli, karnabahar, kıvırcık salata, beyaz lahana, kabak ve domatesin bol bol tüketilmesini tavsiye ediyoruz.

* Kansere sebep olan en önemli faktörlerden biri şişmanlık. Özellikle kalın bağırsak ve meme kanserlerinde büyük risk yaratıyor. Bu yüzden kırmızı etin kesilmesi, beyaz et, zeytinyağı ve soya gibi yağlarla beslenilmesi şart.

* Siyah üzümün çekirdeği atılmadan bol bol tüketilmesinde yarar var. Kabuğunda ve çekirdeğinde 'vesibretrol' dediğimiz çok özel bir madde vardır, bu doğrudan doğruya kansere karşı vücudu korur.

* Yapılan araştırmalar; kekik, çörek otu ve keten tohumunun da kanserden koruduğunu gösteriyor.

* Bitkisel ilaçların kanserde ilaç tedavisi sırasında kullanılmaması gerekiyor. İlaçlara direnci artırıyor.

* Kanser tedavisi sırasında zencefil, bulantı problemine karşı kullanılıyor.

* Papatyanın kanser hastalarının ağzında oluşan aftı önleyici bir etkisi var.

* Deve dikeni çiçeği, karaciğer hastalıklarında yıllardır kullanılıyor. Bugün görüyoruz ki; karaciğer kanserlerini tedavi edebiliyor, tümörleri küçültebiliyor.

* Isırgan yıllardır kanser tedavisinde kullanılıyor. Ancak kökü yararlı. ABD'de kökü ilaç haline getirildi.

* Meyve suyunu ihmal etmeyin. Havuç suyu, nar suyu, domates, ev yoğurdu, peynir, kayısı, kara üzüm, brokoli, kırmızı ve beyaz lahana, karnabahar, kıvırcık salata, semizotu, şalgam suyu, acı biber, keten tohumu, çörekotu, muz, ananas, soğan ve özellikle de sarmısak kanserden koruyor.

FAST FOOD TÜMÖR YAPAR
Tamamlayıcı tıbbın kanseri önleyici etkileri neler? Genetik olan kanserlerde çok önemli. Genetik olarak en sık rastlanan kanserler meme kanseri ve kolon kanseri. Eğer ailede bu kanser türleri varsa ve bu da genetiğinde çeşitli yollardan tespit edildiyse, bu kişilerin kansere yakalanma oranı yüzde 100'e yakın olur. Meme ve kolon kanseri riski bulunanlar; eğer 20 yaşından önce doğru diyete başlarsa yüzde 60, 20 yaşından sonra korunma diyetine başlarsa yüzde 20 kanserden korunur. Buna karşılık haftada üç kereden fazla fast food yiyen çocuklarda; beyin tümörü, lenfoma ve lösemi, normal çocuklardan üç kat daha fazla görülüyor.