Yüzme havuzlarında tehlike
Steril olmayan havuzların, bulaşıcı hastalıklar açısından insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiği bildirildi.
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz'un yaptığı açıklamada, yüzme havuzlarının fiziksel, kimyasal ve mekanik arıtmaya tabi tutulmasının şart olduğunu söyledi.
Havuz sularının klorlanması, arıtılması ve arıtım sistemlerinin bulunması gerektiğini ifade eden Yavuz, vatandaşları, ''Havuzlarda serinleyelim derken hijyen kuralına uymayan havuzlara girerek sağlığınızdan olmayın'' şeklinde uyardı.Bütün yüzme havuzlarında sirkülasyon sisteminin bulunması gerektiğini ifade eden Yavuz, halka açık yüzme havuzlarında suyun günde 4 defa sirküle edilmesi gerektiğini bildirdi. Yavuz, yüzme havuzlarında filtrasyon, sirkülasyon ve klorlama sistemlerinin birlikte olması gerektiğini vurguladı.
Vatandaşların, girecekleri havuzun arıtma sisteminin olup olmadığını, suyun klorlanıp klorlanmadığını, hatta ilgili kurumlar tarafından denetimlerinin yapılıp yapılmadığını mutlaka sorgulaması gerektiğini dile getiren Yavuz, şunları kaydetti:''Yaz mevsiminde özellikle havuzlar sık kullanılmakta, bu durum havuzun sterilizasyonunun kısa sürede bozulmasına neden olmaktadır.
Dezenfekte edilmeyen havuzlar bakteri yuvasıdır. Steril olmayan yüzme havuzları veya kirli sular, başta kanlı ishal, tifo, kolera, bağırsak, üst solunum, idrar yolları kulak ve deri enfeksiyonları, hepatit A, alerji gibi pek çok sağlık sorununa yol açabilir. Bu nedenle havuz sularının en az haftada bir kez analiz edilmesi gerekir. Özellikle fazla sayıda kişinin kullandığı havuzlarda analizler daha sık yapılmalı.''
HAFTADA BİR KLORLANMALI
Yüzme havuzu mikropsuzlaştırma işlemlerinde en sık klorlamanın uygulandığını ifade eden Yavuz, şunları kaydetti:''Bu amaçla kullanılan kimyasal maddelerin özenle seçimi ve uygun şekilde kullanılması gerekir. Klorlamanın, kullanıcı yükü küçük olan havuzlarda ayda bir diğer tip yüzme havuzlarında ise 15 günde bir yapılması şarttır. Klorlamadan sonra havuz suyundaki klor değerinin istenilen seviyeye indiğinden emin olunmalı ve ancak bundan sonra havuz kullanıma açılmalı. Yüksek düzeydeki klor miktarı gözlerde yanma, ciltte tahriş etkisi yapar.''
(AA)
Yayın tarihi: 27 Haziran 2007, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/06/27/gny/haber,5FF306EA0CC644929447F6AA721934D5.html
Tüm hakları saklıdır.