Türkiye, Kuzey Afrika üzerinden gelen sıcak hava kütlesinin etkisi altında.
Sıcak hava kütlesinin (kuru ve oldukça sıcak) hafta sonu Marmara,Ege, Batı Akdeniz ve İç Anadolu, 24-26 Haziran'da ise güney ve iç kesimlerde etkili olması bekleniyor.
YURTTAN SICAK HAVA MANZARALARI İÇİN TIKLAYINIZSıcak hava kütlesine bağlı olarak en yüksek sıcaklık değerlerinin Ege Bölgesi'nde 40-43 derece, Marmara Bölgesi'nde 37-39 derece, Akdeniz Bölgesi'nde 36-40 derece, İç Anadolu Bölgesinde 36-37 derece dolayında olması tahmin ediliyor.
ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA DA SÜRECEK
Meteoroloji Uzmanı Fatih Murat Oğlakçı, mevsim normalleri üzerindeki sıcaklılkların önümüzdeki hafta boyunca da yurt genelinde etkili olacağını söyledi.
ORMAN EKİPLERİ ALARMDA!
Yurt genelinde yaşanan ve çöl sıcağı diye adlandırılan aşırı sıcaklar İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü Ekipleri'ni alarma geçirdi.
Olası bir yangın tehlikesine karşı tetikte bekleyen ekipler, tatbikat düzenleyerek çalışmalarını sürdürüyor. Gerçeğini aratmayan tatbikatla yanan çalılığa müdahale eden ekipler, olası orman yangınlarına karşı ne kadar hazır olduklarını gözler önüne serdi. Yangınların büyük oranda kontrolsüz piknik alanlarından çıktığını belirten yetkililer, hafta sonu piknik yapacak vatandaşları orman yangınlarına karşı uyardı.
Son günlerde yaşanan aşırı sıcaklar orman yangını riskini artırınca, Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri de olası yangınlara karşı teyakkuza geçti. Hafta sonu havanın mevsim normallerinin üzerinde olacağı uyarısı ve kontrolsüz alanlarda yapılan piknikler, bölge müdürlüğü ekiplerini kaygılandırıyor. Aşırı sıcakların yangın riskini artırması üzerine İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri çalışmalarını hazlandırdı. Güne sabah sporu ile başlayan ekipler, "Orman Sana Canım Feda" tempolu koşu ile kondisyon depoluyor.
Ekipler olası yangınlara karşı hazırlıklı olabilmek için ormanlık alanda yangın tatbikatı yaptı. Senaryo gereği, telsizden gelen anonsla istirahat ettikleri bölgeden hareket eden ekipler, arasöze binerek yangın bölgesine ulaştı. Yükselen alevlere ısıya karşı dayanıklı özel elbiseleri ve gaz maskeleri ile müdahale eden ekipler, yangını kısa süre içinde kontrol altına aldı. Hafta sonu çıkabilcek yangınlara karşı Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, 31 adet arazöz, 360 işçi, 1 helikopter, 2 uçak, 5 greyder ve 24 yangın gözetleme kulesi ile olası bir yangın anına müdahale için hazır bekliyor.
Yetkililer orman yangınlarının en büyük sebebi olarak gördükleri kontrolsüz alanlarda piknik yapılması konusunda vatandaşları uyarıyor. Vatandaşları belediyeler tarafından belirlenmiş alanlarda piknik yapmaları konusunda uyaran yetkililer, piknik yapıldıktan sonra bölgenin iyice temizlenmesi gerektiğini de belirtiyor.
İstatistikler, yangınların en yoğun olduğu ayların Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları olduğunu ortaya koyuyor. Buna göre orman yangınlarının yüzde 76'sı bu aylarda meydana gelmiş. Orman yangınları haftanın günlerine göre değerlendirildiğinde ise, yaz aylarında pikniklerin yoğun olarak yapıldığı hafta sonu günleri ön plana çıkıyor. Orman yangınlarının yüzde 35'i vatandaşların piknik alanlarına akın ettiği Pazar günü meydana geliyor.
SICAKTAN KORUNMANIN YOLLARI
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Yard. Doç. Dr. Ahmet Demircan,yaptığı açıklamada, sıcak ve nemin fazla olmasının güneş çarpmaları için risk oluşturduğunu söyledi.
Dış ortamın ısısı vücut ısısına ulaştığında, vücudun dışarıya ısı veremeyeceğini anlatan Demircan, ''Böyle bir ortamda bir de zorlu bir egzersiz veya çalışma yapılırsa sıcak çarpması ve bitkinlik meydana gelebilir. Çünkü aşırı terleme halinde aşırı su ve tuz kaybı meydana gelir. Bu da vücutta bazı olumsuz belirti ve bulgular ortaya çıkarır" diye konuştu.
Demircan, ''sıcak veya güneş çarpması'' denilen böyle bir durumda ortaya çıkan belirti ve bulguların şunlar olduğunu belirtti:
"-Baş ağrısı ve dönmesi,
-Bilinç bulanıklığı,
-Bulantı ve iştah kaybı,
-Terleme,
-Soluk ve nemli cilt,
-Kol ve bacaklarda kramplar,
-Nabız ve solunum hızında artış."
Demircan, sıcak çarpmasından korunmak için alınacak önlemleri ise şöyle sıraladı:
''-Aşırı sıcaklarda mümkün olduğunca dışarı çıkılmamalıdır. Özellikle kalp, şeker ve tansiyon gibi kronik hastalığı olanlarla yaşlı ve çocuklar buna dikkat etmelidir,
-Sıcaklığın en yüksek olduğu saatlerde dışarıya çıkmak zorunda olanlar mutlaka şapka takmalı, uygun kumaştan açık renkli giysiler giymeli ve yanlarına güneş şemsiyesi almalıdır. Geniş kenarlıklı şapkalarla açık renkli güneş şemsiyeleri bunun için uygundur,
-Bol su ve dengeli miktarda mineralli ve tuzlu sıvılar alınmalıdır. Gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır,
-Su kaybı çok fazla olacağı için ateşli hastalığı olanlara erken müdahale edilmelidir,
-Zaman zaman ılık veya soğuk duş almakta yarar vardır,
-Beslenmeye dikkat edilmeli, ağır yağlı yiyecekler yerine hafif besinler
tercih edilmelidir,
-Çok fazla hareketsiz kalınmamalıdır,
-Terlemeyi azaltan tansiyon, kalp ve psikiyatri ilaçları kullananlar daha dikkatli olmalıdır. Sıcak çarpması bunlar için daha tehlikeli olabilir,
-Güneş altında çalışanların mesai saatleri mümkün olduğunca sıcağın daha az etkili olduğu saatlere göre ayarlanmalı, bunun mümkün olmaması halinde bu kişiler uygun giysiler giyerek bol sıvı almalıdır.''
ERKEN MÜDAHALE ÖNEMLİ
Demircan, bütün bu önlemlere rağmen kendilerini kötü hissedenlere gecikmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmaları önerisinde bulundu.Sıcak çarpmasına maruz kalanların hemen serin bir yere alınması, bilinçleri yerinde değilse ağızdan herhangi bir şey verilmemesi gerektiğini kaydeden Demircan, ''Sıcak çarpmasında koma veya sara benzeri nöbetler görülebilir. Eğer bu kişilerin bilinci yerindeyse su ve ayran gibi sıvılar verilebilir. Tansiyonu düşenler bir yere yatırılarak ayakları yukarıya kaldırılmalıdır'' diye konuştu.
Demircan, tansiyon ve kalp sorunu olanların ilaçlarını düzenli alması, aşırı sıcak ortamlardan kaçınması ve kendilerini kötü hissettiklerinde derhal bir hekime başvurmaları gerektiğini söyledi.
Ahmet Demircan, yatak odaları ve iş yerlerinin serinletilmesinin de fayda sağlayacağı kaydetti.
MİTİNGLERE DİKKAT
Seçimlerin yaklaşmasıyla mitinglerin de arttığını ifade eden Demircan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Seçim mitingleri mümkünse havanın daha serin olduğu saatlerde yapılmalı. Sıcak havalarda mitinglere katılacaklar ise yanlarına mutlaka şapka, şemsiye ve su almalı. Kalp ve tansiyon gibi sağlık sorunu olanlar sıkışık yerlerde durmamalı ve fazla heyecanlanmalı.
Acil bir durumda kolay ulaşılıp müdahale edilebilmesi için bu kişiler kenarlarda durmalı. Bir sağlık sorunu ortaya çıktığında hemen 112 acil servise haber verilmeli.''
KLİMA SATIŞLARI PATLADIFiyatlarının ucuzlamasına ve sıcaklıklardaki yükselişe paralel artan klima satışlarında, hafta sonunda ''Afrika sıcakları''nın etkili olacağı yönündeki uyarılarla birlikte adeta patlama yaşandığı bildirildi.
Bursa Dayanıklı Tüketim Malları ve Beyaz Eşya Satıcıları Derneği (BURBED) Başkanı Lütfi Ulukardeşler, klima kullanma alışkanlığının, evlere giderek yerleştiğini söyledi.Tüketicilerin klimanın rahatlığına alıştığını dile getiren Ulukardeşler, klima kullanma alışkanlığının yerleşmesinde, hava sıcaklıklarının son yıllarda yaz aylarında yüksek seyretmesinin önemli rolü bulunduğunu ifade etti.
Ulukardeşler, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle klima satışlarında geçen yıla göre yüzde 15-20 artış meydana geldiğini kaydederek, ''Fakat 'Afrika sıcakları' uyarıları, klima almakta kararsız olanları, klima almaya yöneltti ve satışlarımızda yüzde 80'lik artış meydana geldi. Klima satın almaya gelenler, artık aynı gün klimanın evlerine takılmasını istiyorlar'' diye konuştu.
Maddi durumu yetersiz olanların klima yerine vantilatör aldığını belirten Ulukardeşler, ''Buna karşın tavan vantilatörlerinin satışında büyük düşüş var. Fiyatların düşmesi nedeniyle artık evlere pervane yerine, klima alınıyor'' dedi.
AJANSLAR