kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Türkiye AB'ye demir atmalı vize zorunluluğu kalkmalı'

800 misafiri ağırlayan Türk-Alman Ekonomi Kongresi'nde konuşan Türk-Alman Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Leoprechting, "Türkiye, Avrupa'ya demir atmalı. Almanya'ya vize zorunluluğunun kalkmasını istiyoruz" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Türkiye AB'ye demir atmalı vize zorunluluğu kalkmalı'
Türk-Alman Sanayi ve Ticaret Odası (TD-IHK) Başkanı Dr. Rainhardt Freiherr von Leoprechting, "Türkiye Avrupa'ya demir atmalı. Türkiye'nin Avrupa'ya ait olma yönündeki kesin iradesi Türk politikasının temel sabiti. Türkiye'nin bu hedefleri bundan sonrasında da kararlılıkla takip edeceğini umuyorum" dedi. Vize zorunluluğunun kendileri için önemli bir konu olduğunu da dile getiren Leoprechting, vize zorunluluğunun kaldırılmasının önemine işaret ederek, en azından vize verilişinin kolaylaştırılmasını sağlayabilmeyi umduklarını vurguladı. TD-IHK, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası (AHK) işbirliğinde düzenlenen Türk-Alman Ekonomi Kongresi'nin açılışında konuşan Leoprechting, bu yıl kongrenin üçüncüsünün gerçekleştirildiğini ve kongrede 55 sergileyici, 800 misafir ve 70 konuşmacının bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:

2 BİN 400 TÜRK ŞİRKET
"Türkiye'deki Alman firmalarının veya Alman sermaye iştirakli Türk şirketlerinin sayısı geçen yılın ortasında yaklaşık 2 bin 400 idi, oysa henüz 2 yıl öncesinde bu sayı sadece bin 800'dü. Son yıllarda Almanya'nın Türkiye'ye ihracatı 3 katından fazlasına yükseldi. Almanya'nın Türkiye'den ithalatı 2 katından fazlasına çıktı. Türkiye'nin Almanya ile dış ticareti 2006 yılı sonunda 17.3 milyar Euro düzeyine ulaştı."

KURUL KARARI ALDIK
Leoprechting, TD-IHK olarak Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine destek verme kararı aldıklarını belirterek, "Yönetim Kurulu'nun oy birliği ile aldığı bir karar uyarınca, Türkiye'nin AB'ye alınması TD-IHK tüzüğünde hedef olarak yer alacak. Yeni tüzük muhtemelen 4 Ekim 2007 tarihinde oylamaya konacak. Bunun için Berlin'de bir toplantı yapılacak" diye konuştu. Almanya Büyükelçisi Eckart Cuntz da, vize kolaylığı talebine atıfta bulunarak, daha uzun süreli vize vermek istediklerini, ancak bu kolaylığın kötüye kullanılmasından endişe ettiklerini belirtti. Türkiye'ye yatırım yapmak isteyen Alman yatırımcıların çalışma izni almakta zorluk çektiklerine dikkat çeken Cuntz, bu konuda iyileştirilme yapılması gerektiğini söyledi. Daha sonra konuşma yapan Almanya İstanbul Başkonsolosu Matthias von Kummer de, Türkiye ile Almanya arasında bir vize kolaylaştırma anlaşması yapılabileceğini düşündüklerini bildirdi. Kummer, Almanya'nın Türkiye'de yılda 200 binden fazla vize verdiğini söyleyerek, "Bizim için önemli olan iş dünyası için vize prosedürünü hafifletmek'' dedi.