Zehirli deniz anası uyarısı
Özellikle Ege ve Akdeniz kıyılarında denize girenler, pelagia noctiluca (Forskal) adlı deniz anasına karşı uyarıldı.
Bu deniz anasına dokunduğunda vücutta şişme, yanma, kızarıklıklar ve ateş görülebildiği, bu nedenle söz konusu deniz anasından uzak durulması gerektiği belirtildi. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı'nın ''www.tudav.org'' adlı internet sitesinde, mantar şekildeki vücudundan sarkan 8 adet küçük ve ağız çevresinde bulunan 4 adet büyük tentaküller (duyarga) ile hoş bir görüntü oluşturan 10-15 santimetre boyundaki pelagia noctilucanın, zehirli ve tehlikeli bir deniz anası olduğu ifade edildi.
Fosforesans özelliğinden dolayı suyun altında hafif bir ışık yayan, 50 metre derinliğe kadar görülebilen ve rengi kırmızımsı sarıdan mora doğru değişebilen hayvana, Ege ve Akdeniz kıyılarında özellikle yaz aylarında sıkça rastlandığı bildirildi.
Sitede, tentaküller etrafında bulunan yakıcı kapsülleri nedeniyle temas halinde vücutta şişme, yanma, kızarıklıklar ve ateşe yol açan hayvandan uzak durulması gerektiği kaydedildi.
Temas durumunda acıyan, şişen yerin zaman kaybetmeden sirke veya limonla yıkanması, yaranın kaşınmaması, silmek için bastırılmaması önerilen sitede, acı ve şişliğin devam etmesi durumunda, en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi gerektiği ifade edildi.
Yayın tarihi: 20 Haziran 2007, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/06/20/gny/haber,94FFC8D350B34984B6283B94D7A27B10.html
Tüm hakları saklıdır.