kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Doktora görünmeden tatile gitmeyin

18.06.2007
Uzmanlar, özellikle kalp-damar hastalarının çıkacakları uzun süreli tatil öncesi genel muayeneden geçip, doktorların verecekleri önerileri uygulamalarını istiyor.

MEÜ Tıp Fakültesi Kalp-Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Özeren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalp ve damar hastalarının kullandıkları ilaçların dozajlarının kış ve yaz aylarında farklılık gösterebileceğini söyledi.

Bu nedenle yaz tatiline çıkacak hastaların tatil öncesi mutlaka muayene olmalarını isteyen Özeren, ''Tansiyon hastası damar genişlemesinden dolayı kışın kullanılan tansiyon düşürücü ilacı yaz aylarında da aynı dozajda kullanırsa doz fazla kalır. Mesela Hipertansiyon hastalarına kışın tuzu kısıtlıyoruz. Fakat, terleme ile vücuttan tuz atıldığı için hastalara yazın hekime danışarak tuzu kullanmasını öneriyoruz. Bu nedenle tatil öncesi doktorlara danışılarak tavsiyeler alınması ve gidilen yerin mutlaka doktora bildirilmesi gerekiyor'' dedi.

Kış mevsiminden yaz mevsimine geçilmesi ile birlikte vücutta dengelerin değişeceğini, bu nedenle de hastaların sağlıkları açısından bir çok hususa dikkat etmeleri gerektiğini anlatan Özeren, şunları kaydetti:

''Soğukta kalp dakikada ortalama 5 litre kan pompalar. Bu 5 litrenin normalde yüzde 5 ile 10 cildi beslemeye gider. Fakat, sıcak ortamda vücudu dengeleme ihtiyacı olacağı için kan akımı ister istemez cilde kayar. Böylelikle bu oran yüzde 50'ye kadar çıkarak terleme ihtiyacı doğar. Bu durumda kalp de iç organlarda azalan kan oranını dengelemek için performansını artırır. Dolayısıyla kalp kıştan daha fazla çalışmak zorunda kalır.''

YAŞAM TARZI VE YEME ALIŞKANLIKLARI...

Yaz aylarında kalp ve damar hastalarının kendilerine daha fazla özen göstermeleri gerektiğini vurgulayan Özeren, bunda yaşam tarzı ve yeme alışkanlıklarının önemli olduğunu belirtti.

Yaz mevsiminde özellikle Akdeniz mutfağı denilen bol yeşil sebze ve zeytinyağlı yemekleri tavsiye ettiklerini ifade eden Özeren, şöyle devam etti:

''Yazın gelmesiyle birlikte ister istemez yemeklerin dozu kaçıyor. Bu da kalp hastaları için oldukça sakıncalı bir durum. Az öğünde çok yemek yerine, çok öğünde az yemeğin tercih edilmesi gerekiyor. Etlerde, özellikle beyaz etler tercih edilirken, tatille özdeşleşen alkolden de uzak durulmalı. Öte yandan güneş altında iken ciddi bir su kaybı yaşanıyor. Bunun dengelenmesi gerekiyor. İster susayalım, ister susamayalım günde en az 2,5-3 litre suyu tüketmeliyiz. Meşrubatlar bunun yerine tutmaz. Ayrıca, yaz aylarında aktivite yapılacaksa, bunların 11.00-18.00 arasında olmamasına özen gösterilmeli ve aşırı performans gerektiren aktivitelerden uzak durulmalı. Kendini soğutmak için terleme ihtiyacı doğan vücut için ince ve açık renkli kumaşlar tercih edilmeli.''