Hacettepe Üniversitesinde uygulanmaya başlanacak ''Uzay Neşteri'' adı verilen sistemle, kanserli dokunun milimetrenin altında bir hassasiyetle ve en az zararla tedavi edilebileceği bildirildi.
Üniversiteden yapılan açıklamada, kanser tedavisinde büyük kolaylık sağlayan ve zararı en aza indiren son teknoloji ürünü ''Uzay Neşteri'' ünitesinin hizmete girmesi nedeniyle yarın Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Hastanesinde bir tören düzenleneceği bildirildi.
Açıklamada, ABD, Japonya ve Avrupa ülkelerinde yaklaşık 100 merkezde kullanılan ''Uzay Neşteri Tüm Vücut Robotik Radyocerrahi Sistemi'' sayesinde, tüm vücutta milimetrenin altında bir hassasiyetle her türlü kanser tedavisinin yapılabileceği belirtildi.
Görüntü kılavuzluğunda bilgisayar teknolojisini kullanan Uzay Neşteri sisteminin beyin ve boyun tümörlerinin yanı sıra vücudun diğer kısımlarına yerleşen tümörlerin tedavisini sağladığı ve geleneksel tedavilerdeki hasta için zorlukları olan diğer sistemlerin gerekliliğini ortadan kaldırdığı kaydedildi.
Açıklamaya göre, sistem sayesinde çoklu ışık demetleri değişik konum ve açılardan uygulandığı için vücudun herhangi bir yerindeki tümör milimetrenin altında hassasiyetle tedavi edilirken, hasta, tedavi sırasında normal nefes alabildiği için solunumda yer değiştiren tümör dokusu izlenerek sadece istenen dokunun radyasyon alması sağlanıyor ve diğer dokuların zarar görmesi en aza indiriliyor.
Yarın uygulamanın başlaması nedeniyle düzenlenecek törenin ardından, konuyla ilgili yerli ve yabancı uzmanlar tarafından sistemle ilgili bilgilerin verileceği bir bilimsel toplantı da düzenlenecek.
Yayın tarihi: 18 Haziran 2007, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/06/18/gny/haber,64C26E9F8B934AB8822D2F0DF0C1721C.html
Tüm hakları saklıdır.