kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Haziran 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
KOCALARI DA SPONSOR OLDU... 16-27 yaş arasında çocukların eğitim aldığı merkezi kuran anneler sponsor olarak da kendi eşlerini devreye sokup finansal problemleri aşmayı başarmış.

Özel çocukların özel anneleri...

PERVİN KAPLAN HABER MERKEZİ
Çocukları zihinsel engelli olan 25 anne, onlara bir "yuva" bırakıp kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlamak için kooperatif kurdu. Sonra da çocuklara farklı eğitimler verilen bir merkez açtı..
Onlar 25 anne... Her anne gibi çocukları için en iyisini istiyorlar. Ama onların farkı çocuklarının zihinsel engelli olmaları ve yardıma ihtiyaç duymaları. Yıllardır uykularını kaçıran "Bizden sonra çocuklarımız hali ne olacak" sorusu işte bu 25 fedakâr anneyi bir araya getirdi ve çocuklarına gözleri arkada kalmadan yaşayabilecekleri bir "ev kurma" hayali ile yola çıktılar. İki yıl önce ilk olarak "Sınırlı Sorumlu Tomurcuk Eğitim, Kültür, Dayanışma ve İşletme Kooperatifi"ni kurdular. Kar amacı gütmeyen bu kooperatif zihinsel engelli annelerin kurduğu ilk kooperatif olma özelliğini taşıyor. Bir yıl sonra da çocuklarına akademik, mutfak, el sanatları eğitimi verecek atölyelerinin de içinde yer aldığı "Özel Yeni Tomurcuk Özel Eğitim ve Mesleki Rehabilitasyon Merkezi"ni açılışa hazır hale getirdiler. Merkezde beşi gönüllü yedi öğretmen görev yapıyor. Bu özel anneler hem kooperatifi, hem de merkezi kurmak için ise eşlerinden aldıkları harçlıkları kullandılar, babaları sponsorları yaptılar. Sennur Karagöz de, merkezlerini kurmak için Bostancı'da aylık 3 bin YTL'ye kiraladıkları binanın temizliğini, boya badana işlerini ve tamiratını kendilerinin yaptığını anlatıyor: "Çalışmadığımız için eşlerimiz bize destek oluyor. Bütün işleri bizler yaptık." Annelerin sıradaki planları ise çocuklarının yemeklerini kendilerinin yapacakları, anne baba evinin dışında onlara bir ev olacak "yaşam köyü" kurmak.

KAFE İŞLETECEKLER
Kooperatif Başkanı Gülser Özkan, arsa verebilecek bir kurum ya da hayırsever buldukları takdirde bu köyü kurmak için harekete geçeceklerini söylüyor. 20 yaşındaki Buğra'nın annesi Dilek Gürdal da bir süre sonra bahçede bir kafe açacaklarını ve burada çocukların hazırladıkları sandviçlerin yine çocuklarca servis edileceğini söylüyor.
Haberin fotoğrafları