kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Un fabrikaları işleyecek buğday bulmakta zorlanıyor

Kuraklık nedeniyle çiftçi hasadını yaptığı ürünü piyasaya sürmeyince un fabrikaları ürün bulmakta zorlanıyor. Sanayiciler arz ve talep dengesi için acilen ithalat yapılmasını istiyor..
İç Anadolu'da yüzde 40'ın üzerinde rekolte düşüklüğünün beklenmesi nedeniyle çiftçi, hasadını yaptığı ürünü piyasaya sürmeyince fabrikalar ürün bulmakta zorlanıyor. Konya, Karaman ve Aksaray tarım il müdürlükleri ve ticaret borsalarından alınan bilgiye göre, küresel ısınmaya bağlı olarak ortaya çıkan kuraklık ve haziranda yağan dolu, hububatta büyük ölçüde zarara yol açtı. Konya'daki ziraat odaları yüzde 80 rekolte kaybı olduğu yolunda açıklama yapsa da tarım il müdürlüğü yetkilileri, henüz zarar tespit çalışmalarının sürdüğünü, net bir rakamın ortaya çıkmadığını bildirdiler. Konya Ticaret Borsası'na (KTB) göre, Konya'da kuraklık yüzünden 1 milyon tonun üzerinde kayıp yaşanacak. Karaman'da ise yüzde 25-30 seviyelerinde bir rekolte düşüşü bekleniyor.

REKOLTE YÜZDE 40 DÜŞECEK
Aksaray Tarım İl Müdürlüğü'nün kuraklık tespiti için oluşturduğu komisyonun çalışmaları halen sürüyor. Aksaray'da da kuraklığın ciddi anlamda rekolte düşüklüğüne yol açacağı belirtiliyor. Orta Anadolu Un Sanayicileri Birliği Başkanı Mehmet Güney ise Ankara, Aksaray, Afyonkarahisar, Karaman ve Konya bölgesinde ortalama yüzde 40'ın üzerinde rekolte düşüşü beklendiğini söyledi. Türkiye genelinde 3-4 milyon ton buğday kaybı yaşanmasının tahmin edildiğini vurgulayan Güney, bunun 2.5 milyon ton un kaybı anlamına geldiğini kaydetti.

ACİLEN İTHALAT YAPILSIN
Rekolte düşüşü olacağını bilen çok sayıda çiftçinin hasat ettiği ürününü piyasaya sürmediğini dile getiren Mehmet Güney, şöyle dedi: "Uncuların normalde en yoğun çalışması gerektiği bu dönemde fabrikalar boş duruyor. İç Anadolu'da hasat başlayana kadar Ege ve Çukurova'dan buğday alırdık. Şimdi; Ege, Çukurova ve İç Anadolu çiftçisi ürününü piyasaya sürmüyor. Deposunda bekletiyor. Buğday piyasası tamamen durdu. Çiftçi hasat ettiği ürünü satmıyor, fiyatlar yükseliyor ve biz ürün bulmakta zorlanıyoruz. Acilen ithalat gerekiyor.'' Güney, TMO ile görüştüklerini ve ithalat istediklerini belirterek, "Ülkede buğdayda arz-talep dengesi bozuldu. Adeta bir kilitlenme dönemi yaşıyoruz. İthalat ile arz ve talep dengesi korunmalı diye düşünüyoruz. Bir an önce harekete geçilmeli'' diye konuştu.