kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Haziran 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Süt üretiminde 2.5 milyon ton açık olacak

1970-2004 yılları arasında dünya et ve süt tüketimine bakıldığında bütün ürünlerin üretiminde önemli artışlar gözleniyor. Örneğin sığır eti üretimi 38,3 milyon tondan 59,4 milyon tona, kanatlı eti üretimi 15,1 milyon tondan 78,6 milyon tona, toplam et ve süt üretimleri de sırasıyla 100,6 ve 391,8 milyon tondan 259,3 ve 618,5 milyon tona ulaştı.

ANCAK dünya süt üretimindeki artış dünya et üretimindeki artıştan düşük gerçekleşti. 35 yıllık dönemde toplam süt üretimi yaklaşık 1,6 kat arttı. En düşük artış hızı sığır sütünde (1,45 kat), en yüksek artış hızı da manda sütünde (3,91 kat) gerçekleşti.

DPT 9. Kalkınma Planı'nda (2007-2013), plan dönemi sonunda kişi başına toplam süt talebinin 2005 yılındaki 154 kilogram değerinden 2013 yılında 190 kilograma ulaşacağı belirtiliyor. Türkiye'nin 2013 yılı için toplam süt talebi 15 20 milyon tonun üzerinde tahmin ediliyor.

PLANDA, süt üretiminde 2 milyon 500 bin ton açık olacağı hesaplanıyor. Bu açığın kapatılması için hayvan sayısını artırma stratejisi üzerinde durulurken, sadece sığır ve koyun sayısı yılda yüzde 2 artırılarak 2013 yılında sütte hesaplanan açığın kapatılabileceği öngörülüyor.