kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Haziran 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Tatilin kabusa dönüşmemesi için önlem alın

SEVDİCAN GÜNEŞ SAĞLIK SERVİSİ
06.06.2007
Hayalini kurduğunuz yaz tatilinin kabusa dönüşmemesi için önleminizi alın. Aşılarınızı yaptırın, hijyene dikkat edin ve korunmasız cinsel ilişkiden uzak durun!..
Anadolu Sağlık Merkezi'nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko; tatil sırasında meydana gelen hastalıklar ve alınacak önlemlerle ilgili sorularımızı yanıtladı:

* Tatilde en sık karşılaşılan enfeksiyonlar nelerdir?
Enfeksiyonlar; seyahat edilen bölgeye göre değişiklik gösterir. Ancak yine de seyahatle ilişkili enfeksiyon deyince akla gelenler; turist ishali, sıtma, sarı humma, kolera, hepatit A ve B, tifo, zatürree ve griptir.

* Seyahat öncesi çocuklar aşılanmalı mı?
Aşıların seçimi; seyahat edilecek ülkeye, kişinin bağışıklık durumuna, daha önce yapılmış aşılarına, eğer enfeksiyon kapılırsa ciddiyetine ve aşının kendisinin göstereceği yan etkilere göre yapılır. Çocukların normal aşı takvimine göre aşılanmaları zaten aksatılmamalı. Erişkinler de her 10 yılda bir tetanos aşısını tekrarlamalı. Böylece seyahat sırasında olabilecek yaralanmalarda güvenli bir korunma sağlanmış olur.

PREZERVATİFSİZ OLMAZ!


* Turist ishali nedir?
Seyahatte; günde 2-3 kez sulu dışkılama, beraberinde karın ağrısı, ateş, bulantı ve kusma gibi belirtilerden herhangi birinin olması durumunda turist ishali tanısı konur. Tedavide önemli olan ishal gelişimini engellemektir. Bunu için kişinin gittiği yerlerde yediklerine ve içtiklerine dikkat etmesi gerekir.

* Seyahat sırasında kan yoluyla bulaşan hastalıklar neler?
Hepatit B ve C ile AIDS gibi hastalıklar kanla bulaşan hastalıklardır. Kan ve kan ürünleri, iğneler, tıbbi aletler, diş aletleri, kazalar ve travmalar; kan yoluyla bulaşan hastalıklar açısından risktir. Dövme, akupunktur ve piercing de benzer riskler taşır. Bunların tek kullanımlık iğnelerle yapılması gerekir. Güvenli olmayan yerlerde yapılmamalıdır.

* Tatillerde cinsel temasla bulaşan hastalıklar çok görülüyor mu?
Turistlerin yüzde 19-26'sı seyahatlerinde farklı bir partnerle seks yaptıklarını ifade ederler. Cinsel temasla bulaşan hastalıkların en önemlisi AIDS'tir, bunun dışında bel soğukluğu, hepatit B ve frengi gözlenebilir. Bunların içinde aşı ile korunma sağlanan sadece hepatit B'dir. Tek korunma yöntemi de prezavatif olmasına rağmen, bunun kullanım oranı sadece yüzde 25'tir!

AYAKLARA EKSTRA ÖZEN

* Deride oluşabilecek hastalıklar neler?
Mikrop taşıyan sineklerle ısırılma sırasında oluşan deri enfeksiyonlarına çok sık rastlanır. Kirli çevrelerde el temizliğine mutlaka dikkat edilmeli. Açık yaralar varsa kapatılmalı. Tropik bölgelerde şapka ve gözlük kullanılmalı. Güneş kremleri; deride kuruma, çatlama ve yanık oluşmaması için kullanılmalı. Seyahatler sırasında ayak bakımı da çok önemli; özellikle mantar hastalıkları açısından dikkatli olunmalı, ayak kuru ve temiz tutulmalı, uygunsuz, ayağa rahatsızlık verici ayakkabılar giyilmemeli. Özellikle şeker hastalarının ayaklarına daha da fazla özen göstermeleri ve ayak yaralanmalarına karşı dikkatli olmaları şart!

* Seyahat sonrasında da bekleyen tehlikeler var mı?
Seyahat dönüşü en çok karşılaşılan sorunlar; ishal, üst solunum yolu enfeksiyonları, deri döküntüleri ve ateştir. Ateşli hastalık, ciddiye alınması gereken bir durumdur. Sıtmaya ve hayatı tehdit edici başka bir neden bağlı olabilir. Seyahat sırasında edinilen bazı hastalıkların kuluçka süreleri uzun olabilir. Tüberküloz, sıtma ve hepatitin belirtilerinin oluşması bazen ayları alabilir.