Yaklaşık iki yıl önce sırtımda kırmızı renkte küçük döküntüler çıktı. Üstü su toplayıp kabuklandı. Zona tedavisi gördüm; hap ve krem kullandım. Döküntüler geçmiş olmasına rağmen ağrılarım 3 ay devam etti. Hatta o kadar şiddetli oldu ki, gece uyku uyuyamıyordum. Geçen hafta yine aynı şikayetler başladı, bugün de döküntüm oldu. Tekrar aynı ağrıları çekmeden hastalıktan nasıl kurtulabilirim? Sinir köklerinde virüslerin yaptığı mikrobik bir hastalık olan zona; ağrıya ve vücudun herhangi bir yerinde bant şeklinde döküntülere sebep olur. Daha çok stres, hastalıklar, kazalar ya da başka nedenlerle bağışıklıkları zayıflamış yetişkinlerde görülür. Daha önce suçiçeği geçiren herkes zona hastalığına yakalanmaya adaydır.
SUÇİÇEĞİ RİSK
* Yaşı 50'den yukarı olanlar,
* İnsanın kendi savunmasının kendine karşı reaksiyon vererek hastalığa sebep olduğu otoimmun hastalığı bulunanlar,
* Ya da bağışıklık sistemini zayıflatan bir başka hastalığı olanlar daha fazla risk altındadır. Suçiçeği hastalığı iyileştikten sonra hastalığın etkeni olan 'varicella zoster' virüsü, sinir köklerinde uykuda beklemeye başlar. Çoğu insanda bu durum hayatlarının sonuna kadar aynı kalır. Bazılarında ise yukarıda sayılan sebeplerden dolayı virüs tekrar hayatiyet kazanır. Aktive olan virüs bu kez suçiçeğine değil, zonaya sebep olur. Zona geçiren hastaların büyük çoğunluğunda hastalık tekrar ortaya çıkmaz; sizin gibi pek azı aynı sorunları tekrar yaşar. Hastalığın en erken belirtileri; baş ağrısı, ışığa hassasiyet ve grip benzeri şikayetlerdir, fakat ateş bulunmaz. Daha sonra döküntünün olacağı bölgede kaşıntı, yanma ya da ağrı hissedilmeye başlanabilir. Döküntüler sırtta ya da boyunda, diğer bölgelere oranla daha sık ortaya çıkar. Sinirin izi boyunca uzanan alanda gruplar halinde içi sıvı dolu küçük kırmızı döküntüler görülür. Daha sonra bu döküntülerin üzeri kabuklanır. Bazen iz kalabilmekle beraber genellikle döküntülerin tamamen geçmesi 2-4 hafta sürer. Bazen zona hastalığında;
* Döküntüler iyileştikten sonra bir aydan uzun süren ağrı ve yanma hissi,
* Döküntülerin büyük alanlara yayılması; karaciğer, kalp, akciğer ve pankreas gibi iç organları tutması,
* Beyinle direkt bağlantısı olan sinirlerin hastalanması,
* Kan damarlarının tıkanması,
* Gözün hastalanıp görmenin risk altına girmesi söz konusu olabilir. Böyle durumlarda hemen tedaviye başlanması gerekir.
KESİN TEDAVİSİ YOK Zonanın kesin tedavisi yoktur; fakat belirli ilaçlar ve tedavi metotları hastalığın seyrini kısaltıp, istenmeyen olayların gelişmesini engeller. Tedavide temel olarak virüslere etkili antiviral ilaçlar bazen kortizon türevleri ile birlikte hastalığın seyrini kısaltmak ve ağrıyı gidermek için verilir. Bunun yanında bazen ağrı kesiciler, antidepresanlar ve kremler de verilebilir. Sizin gibi birden fazla kez zonaya yakalanmış hastaların altta yatan başka sebepleri var mı diye bakılmasında fayda vardır.
Yayın tarihi: 7 Haziran 2007, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/06/07/gny/haber,5336E18E61BF486D96B7CC33EE7040A0.html
Tüm hakları saklıdır.