Kalıcı kiloyu düşleyen kaslarına yüklensin!
SEVDİCAN GÜNEŞ - SAĞLIK SERVİSİ
18.05.2007
Binbir zahmetle verdiğiniz kiloları ömür boyu korumanız hayal değil! Dr. Haluk Saçaklı'nın (1+1)x2 formülüyle aç kalmadan, kaslarınızı sürekli çalıştırarak yağların geri gelmesini önleyebilirsiniz. Yarım kilo kas günde 150 kalori yakıyor ve böylece verilen kilolar geri alınmıyor ..
Ünlülerin obezite danışmanı Dr. Haluk Saçaklı, kilo vererek formda bir görünüm yakalayanlara kilosunu korumak için yepyeni bir formül geliştirdi. Hazırladığı (1+1)x2 formülüyle kalıcı zayıflığın mümkün olduğunu söyleyen Dr. Saçaklı, sihirli formülünün detaylarıyla ilgili sorularımızı yanıtladı:
* Diyete adını verdiğiniz (1+1)x2 neyi ifade ediyor? Önerdiğim programdaki formülü adım adım şöyle açıklayabilirim:
Birinci 1: Diyet yok, rejim yok; vücudunuzun maksimum ihtiyacı ne kadar ise o kadar kaloriyi dengeli bir şekilde tüketin. Bu şekilde kas yakımıyla metabolizmanın yavaşlaması engellenecek.
İkinci 1: Aaerobik çalışmaları yapın. Yürüyüşlerle birlikte günde 500 kalorilik bir enerji tüketimiyle haftada yarım kilo yüzde 100 yağ kaybı sağlanacak. (x2): Geleceğe yatırım; verilen kiloların bir daha asla dönmemesini istiyorsak 'direnç egzersizleri' ile kaslarımızı artıracağız. Direnç egzersizleri yani 'kassal çalışmalar'; spor salonlarında yapılan dambıl çalışmaları, plates ve terabant (lastik) çalışmalarını kapsar. Bu egzersizlerle kaslar güçlendirilip, verilen kilolar kalıcı hale getirilir. Kaslarımız 5 kilo artarsa, o zaman fazladan günde 400 kalori yakmış olacağız. Bu da yaklaşık olarak ayda 2 kilo hakiki yağ kaybına eşdeğerdir. Bunu elde edebilmek için 6 haftalık bir kuvvet çalışması yeterli.
YAŞ 30'U GEÇİNCE DİKKAT!
* Kilo ömür boyu korunabilir mi?
Kilonun ömür boyu kalıcı olabilmesi için özellikle 30 yaşından sonra daha dikkatli olunmalı. Yaş ilerledikçe, yürüyüşler yapsanız da bazal metabolizmanızda yılda 250 gram kas kaybı olur. Buna karşılık yıllık yağ birikimi 750 gram olur. Bunu engellemenin tek yolu 'kassal dayanıklılık' çalışmalarını haftada 2 ya da 3 gün yaşantınıza dahil etmenizdir. Kaslarınız kendilerini yenilemek için istirahat durumunda kilo başına günde 80 kalori yakar. Direnç çalışması yapan obezler, yapmayanlara göre yüzde 14 daha fazla kalori yakar.
* Geliştirdiğiniz programın diğerlerinden farkı ne?
Diyet sendromundan kurtuluyorsunuz. Yani dengeli beslenmeyle günde vücudun ihtiyacı ne kadar ise o kadar kalori tüketiliyor. Örneğin, bir kadının günde 2 bin 200 kaloriye ihtiyacı varsa beslenme planında o kadar kalori tüketiyor. İhtiyacın altında kalori alındığında ise metabolik ritm yüzde 15- 30 düşeceğinden kilo kaybı zorlaşır. Kalorisi düşük diyetlerde, az yense de enerji dengesi bozulduğu için kilo alınır.
SPOR DEĞİL EGZERSİZ YAPIN
* Formülünüz, hangi özellikleri sayesinde kilolarda kalıcılık sağlıyor?
Yağsız vücut kitlesi arttığında otururken ve uyurken bile daha fazla kalori harcarız. Yağları azaltıp, kası çoğalttığımızda yarım kilo kas günde 150 kalori yakarken, aynı oranda yağ günde sadece 3 kaloriye ihtiyaç duyar. Bu şekilde verilen kilolarda kalıcılık sağlanır.
* Sporla egzersiz farklı mı?
Nefes nefese kalmayacağınız her türlü aerobik dayanıklılık çalışmaları egzersiz sınıfına girer. Örneğin yürüyüşler, yürüme bantları, yüzme vs. Unutmayın; sporu sporcular yapar! Bizler için tüm aktiviteler egzersiz niteliği taşımalı. Yani yoğun ve şiddeti yüksek yüklemelerden her zaman kaçınmalıyız.
* Egzersizlerin akşam mı, sabah mı yapılması daha avantajlıdır?
Egzersizlerin öğleden önce yapılması verimi artırır. Özellikle direnç egzersizlerini gece yapmak en düşük verimi almanız anlamına gelir.
* Sağlıklı beslenme denilince neler hangi düzende uygulanmalı?
Beslenmede yapılan en büyük hata aç kalarak zayıflamaktır. Bu yöntem verilen kilonun 2/3'ünün vücut kas kitlesinin kaybına neden oluyor. Yağlar ise yerinde kalıyor. Sağlıklı olan yöntem; vücudun ihtiyacı olan tüm besin ögelerini yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmektir. Bunların başında anti-aging özellikleri bulunan sebze ve meyve ağırlıklı beslenme geliyor. Sebze ağırlıklı beslenme kalıcı kilonun da anahtarıdır. Tabii protein alımı da ihmal edilmemeli.
Yayın tarihi: 23 Mayıs 2007, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/05/23/gny/haber,1D40E965F7A345C8B18C5368B2080CDD.html
Tüm hakları saklıdır.