"Atatürk’ün Mezarında bir Gürültü Duyuluyor"
AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılının Türkiye için bir "dönüm noktası" olduğu belirtildi. New York Times gazetesi, "Atatürk'ün Mezarında bir Gürültü Duyuluyor" başlıklı haberinde 2002 seçimlerinin bir "dönüm noktası"nı oluşturduğunu belirterek seçmenlerin "laik partilerin yolsuzlukları ve becerisizliğine" karşı ayağa kalktıklarını öne sürdü.
New York Times gazetesi, Sabrina Tavernise imzası ve "Atatürk'ün Mezarında bir Gürültü Duyuluyor" başlığı ile yayınladığı haberinde Atatürk'ün devrimlerine dikkat çekildikten sonra Türkiye'nin, kabul edilmesi halinde Avrupa'ya katılma yolunda olduğunu, bunun da Atatürk'ün hayalinin gerçekleşmesi anlamına geleceğini kaydetti. Ancak Türkiye'yi AB'ye doğru ilerlemesini sağlayanların, İslam'a değer veren bir grup politikacı olduğunu belirten gazete, bunu "tarihin bir ironisi" olarak nitelendirdi. Atatürk'ün, yeni Türk devletinin modelinin Avrupa ve Batı'nın devletleri arasında bulunduğuna inandığını kaydeden gazete, Atatürk'ün hayatını yazan Andrew Mango'nun Atatürk'ün, "dini sosyal bir olgu olarak kabul ettiğini ancak bunun için zamanı olmadığı" değerlendirmesine de yer verdi.
Atatürk'ün, "radikal laik" reformları gerçekleştirdiğini kaydeden gazete, aynı dönemde bunun başka örneklerinin bulunduğunu belirterek Meksika ve Rusya'daki devrimlerde de modernizasyon ve laiklik kavramlarının taşıdığı öneme dikkat çekti. Gazete, İran'da Şah'ın da Atatürk'ün yaklaşımını tam olarak benimsediğini kaydetti.
New York Times, Atatürk'ün kurduğu sistemin oturduğunu, Türkiye'yi ekonomik ve sosyal gelişmesi açısından Avrupa'nın düzeyine çıkarttığını belirtti. Ancak zamanla Avrupa'nın, demokrasi, hoşgörü ve insan haklarına ağırlık koyarak modernite fikirlerini yeniden tanımlarken Türkiye'nin liderlerinin katı ve bazen baskıcı bir yönetimi sürdürdüğünü, askerlerin de Atatürk'ün mirasının başlıca korucuları olmaya devam ettiğini yazdı.
SEÇMENLER LAİK PARTİLERE KARŞI AYAĞA KALKTI
2002 yılındaki seçimleri "dönüm noktası" olarak nitelendiren gazete, seçmenlerin "laik partilerin yolsuzlukları ve becerisizliğine" karşı ayağa kalkarak AKP'yi seçtiklerini öne sürdü.
AKP'nin belediyelerin yönetiminde demokrasi kurallarına uyum sağlayabileceğini kanıtladığını savunan gazete, AKP'nin iktidara geldikten sonra Türk siyasi sürece daha çok kişinin katılmasının sağlandığını, AB üyeliğini başlıca hedefi haline getirildiğini belirtti. Gazete, AKP'nin attığı adımları sıralarken "idam cezasını kaldırdığı"nı da yazması dikkat çekti.
LAİK PARTİLER İKTİDARDA KALSA AB MÜZAKERELERİ BAŞLAMAZDI
NYT, ancak "İslamcı kökleri olan bir parti"nin Türkiye'yi nereye götüreceğine ilişkin kaygıların sürdüğünü belirtirken "binlerce Türk"ün son ayda göstericiler yaptığını kaydetti.
Buna karşın, yabancı uzman ve yetkililerin, Türkiye'nin yeni liderlerinin, AB'nin içine almak isteyeceği dinamik ve çoğulcu bir topluma olan bağlılıklarının sürdüğüne inandığını kaydeden gazete, bu çerçevede Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendikj'in "Eğer laik partiler iktidarda kalsaydı, AB müzakerelerinin başlaması imkansız olurdu" sözlerine de yer verdi.
Gazeteye konuşan İsrail'in Ankara Büyükelçisi Pinhas Avivi de "Türkiye ile ilişkilerimizde doğruktayız. Hiçbir peygamber bunu önceden göremezdi. İsrail ile ticaret halen 2.5 milyar dolar düzeyindedir, Sayın Erdoğan'ın iktidarı öncesine göre bir kat daha fazla" dedi.
Buna karşın bazı Avrupalıların kuşku duymayı sürdürdükleri belirten NYT, bunun bir örneği olarak Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin tutumunu gösterdi.
(ANKA)
Yayın tarihi: 20 Mayıs 2007, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/05/20//haber,5AB7C192A344410B9D2E4D23723B4724.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.