Fatih Orbay, televizyonun televizyon, TRT'nin TRT olduğu dönemlerde, bu ülkenin en önde gelen TV yapımcılarından biriydi..
Engin kültürü ve zengin vizyonu ile belgeseller çekerdi.. Benim arkadaşımdı..
Özel merakı fotoğraf çekmekti.. Birlikte pikniklerden, yurt içi, dışı gezilere, irili ufaklı çok yolculuk yaptık. Makinesi hep yanındaydı. Hep bir şeyler çekerdi.. Bizi değil, doğayı..
Sonra giderek fark ettik ki, belli şeylerin resimlerini çekiyor..Çiçeklerin.. Bu dediğim çeyrek asır öncesi nerdeyse..
"Bir kitap hazırlıyorum" dedi..
"Anadolu'nun Çiçekleri.." "Harika" falan dedik.. Dedik de, giderek dalga geçmeye de başladık.. Yıllar geçiyor, Fatih hala çekiyordu. On.. Yüz.. Bin.. On bin dia olmuştu, ama kitaptan eser yoktu.. Bir iş uzadı mı, bitmesinden umut kesildi mi, "Fatih'in kitabı gibi" der olduk.
O kitap, 2007 yılının baharında önüme konduğunda, utandım..
Bir ömrü bu kitaba adayan Fatih, ötekileri bilmem ama, beni utandırdı, acımasız şakalarımdan ötürü.. Nasıl, ama nasıl bir muhteşem eser..
Türkiye'de 10 binin üzerinde çiçekli bitki yaşıyor.. Bu çiçekler parklarda değil, git, çek bas..
Anadolu'nun her üç çiçek türünden biri, bilimsel sınıflama ile, endemik. Yani başka yerde yok. Dünyanın başka yerinde yok.. İlle oraya gideceksin..
Kimisi deniz kenarında.. Sıfırda.. Kimisi 5 bin metre yükseklikte.. Kimi insan elinin henüz girmediği ormanların, kimi, bitmez tükenmez bozkırların ortasında..
Kimi bir mevsim boyu salınıyor, ama kimi, senenin belli gününde açıyor, birkaç günde de soluyor..
Van'ı, çocukluğumu hatırlıyorum mesela.. Volkanik Kaz Gölünün kenarında, Tendürük Dağlarındaki yaylalardaki çiçekleri.. Kış boyu bembeyaz Van ovasında bir bahar sabahı yeşile uyanırdık.. Kar erirdi, sihirli el dokunmuş gibi.. Ve o yeşil denizin içinde rengarenk bir çiçek cümbüşü sarardı etrafı, birkaç gün için..
Hangi çiçek, nerede, ne zaman?.. Bileceksin, bulacaksın, gideceksin.. Açtığı gün, açtığı yerde değilsen, bittin.. Dünyanın çevresi 40 bin kilometre..
Fatih yılda 50 bin kilometre yaptı ortalama, Anadolu'da.. Ve de otobanlarda değil.. Eşek sırtında bile ulaşılması mümkün olmayan yerlere yaya giderek, tırmanarak gerektiğinde.. Çeyrek asırda, dünyayı kaç kez dolaştı varın hesaplayın..
55 derece sıcakta çalıştı günlerce.. Sıfır altı 25 derecede deklanşöre bastı, donmuş parmaklarıyla..
Dünya güzeli çiçeklere aşık olurken, zehirli olanların tüylerine, dikenlerine dokunup günlerce inledi..
Sonunda 25 yılın adanmasına değen bir kitap çıktı ortaya.. Hiç çekinmeden söylüyorum..
Anadolu'nun Çiçekleri Cumhuriyet Türkiyesinin en değerli, en güzel, en anlamlı, en muhteşem kitabıdır.. Her sayfası ayrı bir tablo güzelliğinde.. Bakmaya doyamıyorsunuz.. Bir renk, desen ve estetik cümbüşü.. Çoğunu ilk defa görüyorsunuz.. İlginç.. Hepsi için tanıtıcı bilgiler, Türkçe ve İngilizce derlenmiş.. Bilime yardımcı..
Fatih Orbay,
Seni kutlayacak sözcük bulamıyorum.. Gerçekten bulamıyorum.. Türkçem yetersiz kalıyor..
Ama bildiğim, çok iyi hissettiğim bir şey var..
Senin arkadaşın, bunca yıllık arkadaşın olmaktan gurur duyuyorum..
Ey dünya.. Siz de bilin..
Bir ömrün en güzel 25 yılını bu kitaba harcayan ve Anadolu'nun dünyanın başka yerinde olmayan güzelliklerini ortaya çıkaran Fatih Orbay benim dostumdur..
Sımsıcak sarıldım sana Fatih!..
Sımsıcak!..
Bugünkü Tüm Yazıları
Sen ne güzel bulursun, gezsen Anadolu'yu
Yayın tarihi: 19 Mayıs 2007, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/05/19//haber,DC5428C9D2E74B3596625F7D3CB71F6B.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.