Güneşlenmeden bronz bir cilde kavuşmanın yolu
SEVDİCAN GÜNEŞ SAĞLIK SERVİSİ
09.05.2007
Denize gitmiş gibi gerçek bir bronzluk veren otobronz ürünler, tatile gidemeyenlerin ya da güneşin zararlı etkilerinden korkanların imdadına yetişiyor. Solaryumun da pabucunu dama atan otobronzlarla birkaç gün içinde çikolata gibi bir cilde kavuşabiliyorsunuz..
Tatile gidemeyen, güneşin zararlı etkilerinden korkan ancak bronz bir ten hayal edenlerin imdadına bronzlaştırıcı losyonlar yani otobronz ürünler yetişiyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Pınar Güzel, denize gitmiş gibi gerçek bir bronzluk veren ürünlerin güneş ışınlarından daha güvenilir olduğunu söylüyor. "Güneşin kanserojen etkilerini düşünürsek, otobronz kullanmak daha mantıklı" diyen Dr. Güzel, denize gitmeden önce bronzlaşmak isteyenler için sorularımızı yanıtladı:
* Otobronzlarla kalıcı bronzluk mümkün mü?
Genellikle sadece birkaç gün süren bronzlaşmalar mümkün olabilir. Sürekli kullanıldığında ciltte bronz bir etki gösterir. Ayrıca bu ürünler güneş gibi zararlı etkilere sahip olmadığından, cilt için daha güvenle kullanılabilir.
* Otobronz ürünler bronzlaşmayı nasıl hızlandırıyor?
İçerdikleri DHA (dihidroksi aseton) adlı maddenin deride aminoasitlerle birleşerek verdiği tepki sonrası, birkaç saat içinde renklenme meydana geliyor.
* Bu ürünlerle birlikte alınması gereken yiyecekler var mı?
Bu ürünlerle birlikte mutlaka alınması gereken yiyecekler yok, fakat bildiğimiz gibi A vitamini ağızdan alındığında renklenmeyi kolaylaştırır. Ancak bu etkinin otobronzlarla bir ilgisi yok, sadece renklenmenin yoğunluğu artabilir.
* Otobronzla bronzlaşmak sağlığa zararlı mı?
Otobronzların içlerinde genellikle güneş koruyucu özellikte maddeler bulunmaz. İçeriklerine bakılarak seçilirse ve son zamanlarda üretilen medikokozmetik içerikli, güneş koruyucu özellikli olan otobronzlar tercih edilirse, bu ürünlerle bronzlaşmanın sağlığa herhangi bir zararı olmaz.
* Yüzde kalıcı leke bırakıp alerji yapar mı?
Düzensiz bir tabaka yapacak şekilde uygulanması ve güneş koruyucu özellikli olmaması durumunda yüzde lekelenme olabilir. İçeriğinde herhangi bir ürüne karşı duyarlılık mevcutsa alerji ortaya çıkabilir. Bu sonuç kişiden kişiye değişir ama sık rastlanmaz.
* Otobronz kullanıp, güneş kremi sürmeden güneşlenmek mümkün mü?
Son dönemde üretilen otobronzlar, güneş koruyucu özellik içeriyor. Normal bir güneş koruyucuya göre bu özellik son derece az olmasına rağmen hiç olmamasından daha olumlu. Özellikle kış mevsiminde hiç önermediğimiz solaryumun zararlı etkisine karşın, otobronzlar daha çok tercih edilebilecek yöntem.
* Kanserojen etkisi var mı?
Ürünlerin içeriğinde; DHA, bazı bitkisel ekstreler, E ve C vitamini, bazılarında ise AHA'lar ve güneş koruyucu bulunur. DHA, dokudaki proteinleri harekete geçirerek etkisini gösterir. Pigmentlere herhangi bir etkisi yoktur. Ayrıca ürünlere ait kanserojen bir etki de görülmedi.
* İçerikleri nasıl olmalı?
Medikal firmanın ürün garantisine ve içerik olarak doğal bronzluk sağlayıcılığı kanıtlanmış DHA aktif maddesinin olup olmadığına bakılmalı. Eğer isteniyorsa ekstra güneş koruma özelliği de aranabilir.
* Hamileler ve çocuklar kullanabilir mi?
Hamilleler; dışarıdan vücuda uygulanan veya ağızdan alınan her tür maddeden mümkün olduğunca kaçınmalı. Otobronzun içindeki aktif maddelere yönelik gebelerde yapılmış olan herhangi bir test bulunmadığı için kullanmamakta fayda var. Çocuklarda da bu tür ürünlerin bir etkisi yok.
Yayın tarihi: 13 Mayıs 2007, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/05/13/gny/haber,2B398667223E4D189A2137B75C595CC3.html
Tüm hakları saklıdır.