| |
|
|
"Zer pınpınik" ya da seçim tarihinin püf noktası
Seçim "Temmuza mı çekilecek?" Yoksa kasımda "normal zamanında" mı olacak? "Rivayet" muhtelif.
Hemen "konuyu değiştirelim" ve bir "Diyarbakır gözlemi" anlatalım. Diyarbakır "10 milletvekili" çıkarıyor. 2002 sonucu: AK Parti 8, CHP 2. Ancak "DEHAP barajı aşsaydı sonuç çok daha farklı olurdu."
Şimdi DEHAP yok, DTP var. (Demokratik Toplum Partisi.) Var olmasına "parti" var ama DTP'liler seçime "bağımsız olarak girmeyi düşünüyorlar." Ancak "bir şeyi daha" düşünüyorlar: "Epeyce fire vereceğe benziyoruz. Nedenine gelince...
"Eskiden" bağımsızlar için "ayrı bir oy pusulası" vardı. Yasa değişti, şimdi bağımsız adayların isimleri de "müşterek oy pusulasına yazılacak." "Endişe" şu: - Özellikle kırsaldaki seçmen, okuma yazma bilmeyen seçmen müşterek oy pusulasında, bağımsız adayın ismini nasıl bulacak? Bize söylenen: - En az yüzde 15 fire verilir.
Bismil'de anlattılar: - Eskiden seçime parti olarak giriliyordu... Seçmene " zer pınpınike mühürü bas " deniliyordu... Okuma yazma bilmese de seçmen zer pınpıniki görünce mührü vuruyordu. Zer pınpınik Kürtçe "sarı kelebek." "Partinin amblemi."
"Diyarbakır-Aşefçiler çarşısından" gözlemler... Çarşı, adını "baharda tarlada yeşeren ve köylü kadınların toplayıp, pazarda sattığı bir şifalı ottan" alıyor.
Soru: - 2007 seçimlerinde ne olur? Esnaftan biri: - 4 AK Parti, 4 Bağımsız, 2 DYP. Şoförün biri: - 4 bağımsız, 2 AK Parti, 2 DYP, 2 CHP. Köylünün biri: - 5 bağımsız, 3 AK Parti, 2 DYP. Memurun biri: - 4 bağımsız, 3 AK Parti, 2 DYP, 1 CHP. Gazetecinin biri: - 4 bağımsız, 3 AK Parti, 3 DYP.
"Ya MHP" diyecek olduk. Bizim Mürsel Acay araya girdi: - Abi bunlara bunu sorma. Esnaf "sorsun, sorsun" dedi: - Demokrasi var, istediğini sorsun... MHP Diyarbakır'da milletvekili çıkaramaz.
DTP kökenli bağımsız adayların isimlerinin "müşterek oy pusulasına yazılabilmesi için" seçimin normal zamanında, yani kasım ayında yapılması gerekiyor. Seçim "öne çekilirse..." Bağımsızlar için "ayrı oy pusulası" basılacak ki... Bu da "yüzde 15'lik firenin" verilmesi demek.
İşte seçim tarihi konusunun "püf noktası."
|