SABAH - Sunay Akın
kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sunay Akin @ SABAH
SMS:
4122-SA MESAJ
 

Boş koydu delikleri...

UYGARLIK, insanın dağları taklit etmesiyle başlar. Mısır piramitleri ve Aztek tapınakları, doğanın akıl ve emekle yorumlanmasının birer örneğidir. Türkçede dağ üzerine söylenen deyimlerden biri de şudur: "Dağ fare doğurdu." Güvendiğimiz, çok şey beklediğimiz birinin, beklentileri boşa çıkarmasının ardından söylenir bu deyim. Dağları taklit ederek başlayan uygarlığın 21. yüzyılın eşiğinde geldiği yer bilgisayardır, hiç şüphesiz... Ne gariptir ki bilgisayarı kullanım aracı da 'fare' adını taşımaktadır!

ŞÜKRET FARE!
Tarih boyunca fareler, taşıdıkları veba mikrobuyla nice uygarlığın sonunu hazırlamışlardır. Korkarım ki insanlık, yeni bir fare türünün tehditi altına girmek üzere! Hitler'in, dev bir tank yapmaları emrini vermesiyle, mühendisler kolları sıvar. 15 metre uzunluğundaki ölüm aracına 'fare' adı verilir. Kalın zırhı olan bu fareler, nehirleri suyun altından da geçebilme özelliğine sahiptir. Adıyla anılan spor arabaların da yaratımcısı olan Dr. Porsche'un imzasını taşıyan tank öylesine ağırdır ki, geçtiği yol bir daha kullanılmaz hale gelir; binaların temelleri çatlar ve camlar kırılır. Savaşların artık bilgisayarla yapılacağı bir yüzyılda yaşıyoruz. Hitler'in rüyalarını süsleyen 'fare' daha ölümcül ve daha hafif olarak çıkıyor karşımıza... Gerçeğini gördüğünde kaçacak delik arayan çoğu kadın, hiç çekinmeden elini değdirir bilgisayar faresine. Oktay Rifat "Şükret fare / Bu kapana şükret..." dizeleriyle başladığı şiirinde asıl korkulması gerekene dikkat çeker: "Yooo fare / Olmaz fare / Şunun şurasında minnacık bir kapan bu / Ne tank / Ne top / Ne teyyare..."

KÖYÜN KAVALCISI
Oktay Rifat'ın şiiri Farelerle İnsanlar adını taşır. Bu da John Steinbeck'in ölümsüz bir eserini anımsatır bizlere. Steinbeck'in 1937 yılında yayınlanan Fareler ve İnsanlar adlı kitabı, sinemaya uyarlandığında büyük ilgi görür. Öyle ki, film, kapitalizmin insanları nasıl sömürdüğünü yansıttığı için Sovyetler Birliği sinemalarında da gösterilir. Ama bir süre sonra yasaklanır. Bunun nedeni, Amerika'da yoksul ailelerin de otomobil sahibi olduğu düşüncesinin yaygınlaşmasından duyulan korkudur. Fareyi, çıkarlarına alet etmeden sevebilenler yalnızca şairlerdir. Cahit Külebi "Ne alnında dolaşan bir dost eli / Ne yardım isteyecek kimsesi vardı..." diyerek bir farenin ölümünü anlattığı şiirinde, insanı neredeyse ağlatacak dizeler kurar: Farecik! Nazlıcık! Garipçik! Canı çok yanıyordu günlerden beri. Kibardı, incecikti kuyruğu; Boş koydu delikleri. Bilinen bir hikâyedir: Almanya'nın kuzeyinde yer alan Hammein kenti, farelerin baskınına uğrar. Halk, istilacı fareleri yok etmek için her çareye başvurur, ama bir sonuç alamaz. Bir gün genç bir kavalcı çıkagelir. Kenti farelerden kurtaracağını söylese de insanlar alay eder kendisiyle. Genç adam, kavalını çalarak sokaklarda yürümeye başladığında, müziği duyan tüm fareler yuvalarından çıkar ve ardına takılır. Kavalcı, kentin dışına çıkarak farelerle birlikte kaybolur gözden... Hikâye burada bitmiyor, ama ben, bu bölümde takılı kalmışımdır. Nasıl olur da öylesine güzel bir müziğin ardından bir tek insan bile gitmez? Ben diyorum ki müzik eğitimi veren bir okulun bahçesine, kavalcıyı takip eden farelerin heykeli dikilmeli!
Orhon Murat
Arıburnu'nun şiiri bunun
en güzel örneğidir:
Sıcak ekmek kokusunu
duyunca Küçük farem
Deliğinde görünür
Yemek ister,
Yiyemez.
İçmek ister,
İçemez.
AH ŞU TELDOLAP!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İnsanlar cehennemi   / 17-03-2007
 Dönme dolap ölçeği...   / 03-03-2007
 Boş koydu delikleri...   / 17-02-2007
 Hepimiz quetzaliz!   / 03-02-2007
 Zamanımızı çalmadan!..   / 20-01-2007
 O hokka... O kalem!..   / 06-01-2007
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
SUNAY AKIN
Dersimiz İstiklal!
Kastamonu Lisesi'nin orta kısmında...
ALİ POYRAZOĞLU
Beynin davetsiz misafirleri
Her yiğidin bir yoğurt...
REFİK DURBAŞ
Şiir, sokağa çıktı
Can Yücel aramızda olsaydı, Türkiye...
Küçük bir gurme cenneti
İyi mezecilerin giderek tarihe karıştığı İstanbul'da hem kaliteli peynir ve...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.