|
|
|
Kıtalararası bir aşkın hikayesi
Mitolojide, Çanakkale Boğazı'nın (Dardanelles) bugünkü Avrupa yakasında yaşayan rahibe Hero ile bugünkü Asya yakasındaki kralın oğlu Leandros'un hüzünlü aşk hikayesi yüz yıllardır dillerde dolaşıyor.
Abydos (Çanakkale'deki Nara Kalesi civarı) Kralının oğlu Leandros, Sestos'taki (Eceabat'ta Bigalı Kalesi civarı) Aphrodite Tapınağı'nın rahibesi Hero'yu Adonis'in onuruna düzenlenen törende tanır ve aşık olur.
Ancak Hero'nun gönlünde, rahibe olduğu için aşka yer yoktur. Ancak zamanla Hero'da Leandros'a aşık olur. Birbirlerini çok seven iki sevgili geceleri buluşmaya başlarlar.
Leandros, sevgilisine ulaşmak için her gün dalgalarla boğuşup boğazı geçmekte, Hero ise yaşadığı kuleden yaktığı meşalenin ışığıyla ona yol göstermektedir. Sevgililerin birlikteliği gün doğana kadar sürer. Güneşin doğmasıyla Leandros, tekrar karşı kıyıya geçer. Bu buluşmalar günlerce sürer.
Yaz mevsiminin sonunda Leandros, sevgilisine ulaşmak için boğazı her geçişinde azgın dalgalarla boğuşmak zorunda kalır. Hero'da Leandros'a ''gelme'' diyemez. Leandros, yine soğuk bir kış gecesi karşı kıyadan görünen meşalenin ışığına doğru yüzmeye başlar. Ancak rüzgar, Hero'nun elindeki meşaleyi söndürür.
Işığın sönmesiyle işaret alamayan Leandros, kendisini dalgara bırakır.Hero, üzgün ve ümitsiz şekilde sabaha kadar sevgilisini bekler. Gün ağırlığında dalgalar Leandros'un cesedini kıyıya sürükler. Hero, olanları anlar ve kendisini kuleden denize bırakır.
Kasabalılar bu haberi duyunca yas elbiselerini giyip, iki sevgilinin düzenlenen cenaze törenine katılır. Onları deniz kıyısında aynı mezara gömüp, anıları için boğazın azgın sularına güzel kokulu çiçekler atarlar.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurettin Aslan, Abydos sikkesi üzerinde aşkı için hayatını feda eden Leandros'un yüzerken betimlendiğini, ''Abydoslu Gelin'' adlı eseri bulunan İngiliz Şair Lord Byron'un boğazı geçmenin imkansız olmadığını göstermek için aksak ayağıyla aynı yerden denize girip karşı kıyıya yüzdüğünü belirterek, bu hikayenin yüz yıllardır dillerde dolaştığını ve pek çok hikayeye konu olduğunu söyledi.
MİTOLOJİ ZAMAN ZAMAN CANLANDIRILIYOR
Çanakkale yöresinde anlatılan bu mitolojik öykü, bölgeye gelen turistler tarafından canlandırılıyor.
2005 yılında İngiltere'den gelen 10 amatör yüzücü, Leandros ve Hero'nun aşkını canlandırmak için Nara Burnu'ndan denize girmiş, 3 millik Nara Burnu-Bigalı Kalesi parkurunu yaklaşık 2 saatte yüzmüştü.
(AA)
|