Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı sermaye ve sıcak paranın etkisiyle döviz fiyatlarının düşük seyretmesi, makro ekonomik tahminleri de etkiledi.
Alınan bilgiye göre, bu çerçevede 2007 yılı Programı hazırlanırken esas alınan ortalama dolar kuru rakamı revize edildi. Program hazırlanırken, 1,54 YTL olarak tahmin edilen ortalama dolar kuru tahmini, döviz fiyatlarının seyri dikkate alınarak 1,46 YTL seviyesine çekildi.
Yıl sonu dolar kuru tahmini de 1,55 YTL olarak revize edildi.Döviz kurunun aşağı yönde revizyonu, kağıt üzerinde de olsa kişi başına gelir ve gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) tahminlerini de artıracak.
Nitekim yılbaşında öngörülen 410 milyar 712 milyon dolarlık GSYH tahmini, yeni kurla birlikte 433 milyar 173 milyon dolara çıkıyor. Revizyonla birlikte ortaya çıkacak GSYH artışı 22 milyar 461 milyon doları bulacak.
Kişi başına GSYH rakamı da revizyonlu birlikte 5 bin 560 dolardan, 5 bin 864 dolara çıkıyor. Revizyonla birlikte kişi başına gelir tahmini de 304 dolar yükselmiş olacak.
DÜŞÜK KURUN ETKİLERİ
Öte yandan, kurun düşük seyretmesinin, makro ekonomik göstergelerin yanı sıra bütçe üzerinde de ithalat vergileri hariç, olumlu etkileri oluyor.Düşük kurla birlikte enerji KİT'lerinin zam yapma ihtiyacı azalıyor, dış kredili projelerde TL karşılığı düştüğü için, kuruluşların daha fazla kredi kullanma imkanı doğuyor.
Bunun yanında enflasyona katkısı da bulunan düşük kur, sermaye girişlerine de zemin hazırlıyor.