Unun kare ası
Hamur ince açıldı mı yeterince kabardı mı fırında altı üstü eşit kızardı mı?.. İyi bir ev kadını olmanın en önemli kurallarından biridir hamur açmayı bilmek... Bu hafta Türk mutfağının baş aktörü olan unun Kare Ası'nı, ustalarına sorduk
Piyale Un 1922'den beri var olan Piyale markası, un denildiğinde ilk akla gelen isimlerden. Ev kadını Sevil Akgüden, Gülseren Argın ve tekstil sektöründen emekli ev kadını Emine Vergiliel de Piyaleci. Emine Hanım, Arnavut usulü pırasalı börek ve tatlıların en iyi Piyale Un ile yapıldığını söylüyor. Semahat Deniz de torunları için pişirdiği kek ve kurabiyeler için Piyale marka unu tercih ediyor. (Aldığı oy: 4)* * * * Söke Un Hatice Biter, Söke marka un kullandığını, ancak her markette bulamadığını belirtiyor ve ekliyor: "Çok güzel kıvam alıyor. Hem kek hem börek için uygun," diyor. Emekli ekonomist Şeyda Gürsal da Söke Un'u, özellikle iyi kabarttığı için tercih ediyor. Misafir ağırlamayı çok sevdiğini belirten Gürsal, özel tarifleriyle kek ve börek pişirmekten büyük zevk aldığını söylüyor. (Aldığı oy: 2)* *
Efsane Un Hijyenik şartlarda, el değmeden üretilen Efsane Un, adından da anlaşılacağı üzere iddialı markalardan biri. Beslenme alışkanlıklarına verdiği önemle adından söz ettiren Ebru Şallı'nın evinde kullandığı markalardan biri de Efsane. Lezzetli olduğu kadar sağlıklı yemekler yapmaya özen gösterdiğini söyleyen Şallı'ya göre, Efsane Un'la tüm kek, poğaça, börek gibi unlu mamuller dilediğiniz gibi kabarıyor ve güzel pişiyor. (Aldığı oy: 1)*
Konya Un Konya Un, katkısız içeriğiyle dikkat çekiyor. Akraba ve arkadaş çevresinde, hazırladığı lezzetli hamur işleriyle ilgi toplayan Nihal Ebren, hangi un markasını tercih ettiğini sorduğumuzda "Her zaman Konya Un kullanırım," diyor ve sebebini de açıklıyor: "Birinci kalitesini kullanıyorum. Börekler beyaz ve leziz oluyor. Konya Un'la hamur açmak çok daha kolay," diyor. (Aldığı oy: 1)*
Sinangil Un Konyalı Sinangil ailesi tarafından 1963'te üretilmeye başlayan Sinangil Un, yurtdışında da tanınan markalardan. Yemek danışmanı ve yazar Ayşe Tüter, hamur işlerinde Sinangil'i tercih ettiğini belirtiyor. Tüter, "Hamur işlerinde kabarma konusunda da lezzet konusunda da tam not verdiğim bir marka. Üstelik hijyen açısından da çok güveniyorum, son derece temiz koşullarda üretiliyor," diyor. (Aldığı oy: 1)*
Gamgam Un Ayten Kızılpınar Gamgam Un'u tercih edenlerden. Liseden arkadaşlarıyla belli aralıklarla bir araya geldikleri günlerde, tüm hamur işlerini bu markayla hazırladığını belirtiyor. Son yıllarda yaşı ilerlediği için mantıyı tek başına yapamadığını, bu konuda torunu ve kızından yardım aldığını ekliyor. "Gamgam unla hamur, diğerlerine göre çok daha ince açılabiliyor. Bilhassa mantıyı mutlaka bu unla yaparım," diyor. (Aldığı oy: 1)*
TOP 6 1. Piyale Un 2. Söke Un 3. Efsane Un 4. Gamgam Un 5. Konya Unu 6. Sinangil Un
Ayşe Tüter (Yemek danışmanı, Günaydın yemek yazarı) Sinangil Un
Ebru Şallı (Manken, yemek programı yapıyor) Efsane Un
Semahat Deniz (Ev kadını) Piyale Un
Ayten Kızılpınar (Ev kadını) Gamgam Un
Nihal Ebren (Ev kadını) Konya Un
Emine Vergiliel (Emekli, ev kadını) Piyale Un
Sevil Akgüden (Ev kadını) Piyale Un
Hatice Biter (Ev kadını) Söke Un
Şeyda Gürsal (Emekli, ekonomist) Söke Un
Gülseren Argın (Ev kadını) Piyale Un
Hazırlayan: Hande Şarman
|