|
|
|
|
Tarsus mutfağını keşfedin
İstanbul Esentepe'de sessiz bir sokakta hizmet veren Tarsusi Restaurant, zengin çeşidi olan Tarsus mutfağını İstanbullularla tanıştırıyor.
Türk mutfağı sürprizlerle dolu. Ülkemizin her yöresinde ayrı bir mutfak, ayrı ayrı lezzetler çıkıyor karşımıza. Ne yapıp edip mutlaka keşfedilmesi gereken mutfaklardan biri de Tarsus mutfağı. "Yok oralara kadar gidemem," diyorsanız, İstanbul'da bu farklı lezzetleri tadabileceğiniz bir mekân var. Esentepe'de sessiz, sakin bir sokakta, müstakil bir binada hizmet veren Tarsusi, bir buçuk yıldır Tarsus mutfağını İstanbul'a taşıyor. 'Adımız Tarsusi, Tarzımız Hususi' sloganıyla yola çıkan mekân kısa sürede pek çok müdavim edinmiş durumda. Özel Tarsusi kebabı, pastırmalı humus, saç kavurma çeşitleri, nar ekşili salatası ve bol çeşitli yöresel mezeleri, ev yapımı turunç, incir, kabak tatlıları ve şalgam suyu ile dikkat çeken mekânın mönüsü oldukça geniş. Restoranın şefi dahil, mutfakta çalışan bütün ekip Tarsus'tan getirilmiş. Tarsusi'nin sahibi Özhan Oran genç bir turizmci. Oran, daha önce bir süre Beyoğlu'nda bir bar işletmiş. Ama aklında hep bir restoran açmak varmış. İstanbul'da yaşadığı için Tarsus yemeklerini çok özlediğini söyleyen Oran en sonunda sevdiği yemekleri İstanbul'a getirmeye karar vermiş: "Zaten Tarsus'a yüzde 40 ailemi görmek, yüzde 60 yemek yemek için gidiyordum. En sonunda bizim yörenin yemeklerini İstanbullularla paylaşmak için böyle bir restoran açmaya karar verdik. Şimdi doya doya yiyorum ." Tarsus'ta yemek yemenin çok önemli olduğunu söyleyen Özhan Oran, sözlerine şöyle devam ediyor: "Bizim orada, 'Ne yapalım?' demezler, 'Ne yiyelim?' derler. Sonra mangal ve piknik kültürü çok yaygındır. İnsanlar yaz aylarında Toroslar'a çıkar ve orada mangal yaparlar."
ANNE SPESYALİ Yemeklerde kullanılan malzemelerin büyük bir kısmının Tarsus'tan getirildiğini söyleyen Özhan Oran, mönüdeki bazı spesyallerin de annesine ait olduğunu ekliyor: "Sıcak olarak sunulan pastırmalı ve sucuklu humus mesela. İçinde çok değişik baharatlar var. Formülü anneme ait." İçki servisinin de olduğu Tarsusi'nin yazlık 75 kişilik ve kışlık 75 kişilik olmak üzere iki salonu bulunuyor. Öğlen 12.00'de kapılarını açan mekân, gece 24.00'e kadar açık. Öğle yemekleri için genelde iş yerlerinden gelen müşterilerini ağırlayan Tarsusi, akşamları ise İstanbul'un dört bir yanından gelen Tarsus mutfağı tutkunlarını buluşturuyor. Öğle yemekleri ortalama bir kişi için ödenecek tutar 15-20 YTL civarında olan mekânda içkili yemeyi tercih ederseniz kişi başı 40-50 YTL'ye çıkabilirsiniz. Tarsusi'de paket servis de yapılıyor. Tel: (0212) 212 05 33
Neslihan TUNÇ
|
|
|
|
|
|
|
|
|