|
|
|
"Aldatıldım ne yapayım?"
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı İzzet Er, Aile İrşat ve Rehberlik Büroları'na en çok "kocam beni aldattı ne yapayım", "ailem ve çevrem dini nikahım olduğunu bilmiyor biz evli sayılır mıyız", "doğum kontrol hapı dinen uygun mu", "çocuğumun farklı cinsel tercihleri var ne yapmalıyım", "çok sevdiğim için eşimi kıskanıyorum, bu durum sorun yaratabiliyor ne yapmalıyım" "boş ol kelimesinin dini bir dayanağı var mı" sorularının yöneltildiğini söyledi.
İzzet Er 21 ilde bulunan Aile İrşat ve Rehberlik Büroları'na yüzde 88'i bayan olmak üzere her ay çok sayıda soru yöneltildiğini açıkladı. Bu sorulara istenen cevabın sadece dini boyutlu olduğunu kaydeden Er, farklı sorunları olan kişilerin emniyete ya da psikoloğa yönlendirdiklerini anlattı.
Bürolara her ay ulaşan soruların niteliklerinin değiştiğini belirten Er, kırsal kesimlerden en çok, "boş ol" kelimesinin dini dayanağını bulunup bulunmadığının sorulduğunu, kıskançlık, aldatma, intihar, kürtaj, cinsel sorunlara yönelik soruların sayısının da yüksek olduğunu bildirdi.
FARKLI CİNSEL TERCİHİ BULUNAN ÇOCUKLARIN AİLELERİ DE BAŞVURUYOR
Er, farklı cinsel tercihi bulunan çocukların ailelerinin de bu bürolara başvurduğuna işaret ederek, "'Kocam beni aldattı ne yapayım', 'çocuğumun farklı cinsel tercihleri var ne yapmalıyım', 'başka çocuğun evliliğimizde sorun yaratacağını düşünüyorum, ama hamileyim ne yapayım', 'sadece dini nikahla yaşayabilir miyim', 'ailem ve çevrem dini nikahım olduğunu bilmiyor biz evli sayılır mıyız', 'boşandığım eşimle yeniden evlenebilir miyim', 'eşim alkol ve kumar bağımlısı ne yapmalıyım', 'aile içi sözlü ve fiziksel şiddete maruz kalıyorum ne yapmalıyım', 'eşimin fiziksel ve ruhsal sorunu var, ona nasıl davranmalıyım', 'doğum kontrol hapı dinen uygun mu', 'eşimi çok sevdiğim için onu kıskanıyorum bu durum sorun yaratabiliyor ne yapmalıyım' diye bize soruyorlar. Biz de olayın dini boyutuyla cevap veriyoruz" dedi.
EN ÇOK SORU KAYSERİ'DEN
Aile İrşat ve Rehberlik Büroları'na ocak ayı içinde başvuran vatandaşların eğitim durumları, yaş düzeyleri, medeni halleri, illere göre soru sayısı dağılımı, soru türüne göre dağılım şöyle:
"-Eğitim durumu: Yüzde 43 ilkokul, yüzde 25 ortaöğretim, yüzde 17 üniversite, yüzde 7 okuma yazma bilmiyor, yüzde 8 bilgi yok. -Yaş düzeyi: 16 ve altı yüzde 2, 17-24 yüzde 19, 25-40 yüzde 50, 41-60 yüzde 22, 60 ve üzeri yüzde 2, kayıp veri yüzde 5. -Medeni hali: yüzde 81 evli, yüzde 7 bekar, yüzde 2 dul, yüzde 10 kayıp veri. -İllere göre: Kayseri yüzde 21, Kastamonu yüzde 19, Şanlıurfa yüzde 12, Erzurum yüzde 12, Diyarbakır yüzde 10, Eskişehir yüzde 8, Antalya yüzde 7, Balıkesir yüzde 2, Malatya yüzde 3, Sivas yüzde 3, Konya yüzde 3. -Soru türüne göre dağılımı: Aile içi iletişim problemleri yüzde 27, Evlilik yüzde 7, nikah yüzde 8, boşanma-talad yüzde 20, cinsel problemler yüzde 3, kürtaj-doğum kontrol yüzde 7, evlatlık-süt kardeşlik-tüp bebek yüzde 3, ticaret-alışveriş yüzde 2, töre cinayetleri yüzde 2, kadınla ilgili fıkhi meseleler yüzde 2, ibadetlerle ilgili fıkhi meseleler yüzde 5, büyü-fal-muska yüzde 2, insani ilişkiler yüzde 3, çocuk eğitimi yüzde 5, inanç esaslardıyla ilgili problemler yüzde 2, engellilerle ilgili problemler yüzde 2."
(ANKA)
|