Sinirlendiğim zaman yakıp yıkıyorum!
* Benim sorunum aşırı derecede sinirli olmam; en ufak bir şeyde kızıyorum ve kolay sakinleşemiyorum. En ufak bir lafta, en küçük bir harekette sinirlerim geriliyor. Eğer ki birileri beni tutuyorsa o zaman da önümde kapı, cam ne varsa yumruklamaya yelteniyor ve kendime zarar vermeye çalışıyorum. Yaşım 21 ve ileride bunun daha da çok artmasından, belki de kendimin ve başkalarının hayatlarını karartmaktan korkuyorum.
Bazı insanların kendini dışa vurma yolu farklıdır. Bunun sebebi; karakterleri, tarzları ya da neyi nasıl öğrendikleri olabilir. Çoğu insan diğerleri ile uyum içinde yaşama yolunu seçer, daha küçük bir grup ise patlayıcı tavırları ve öfkeyi sorunların çözümünde araç olarak kullanmayı yeğler. Fakat kontrol edilemeyen ve sağlıklı taraflara kaydırılamayan öfke, kişisel ilişkilerin yanında sağlığa da zarar verebilir. 21 yaşındaki erkekler herhalde öfke kontrolünde en fazla sorun yaşayan gruptur. Testosteronu ve fiziksel gücü en yüksek seviyede bulunan, buna karşın yaşam mücadelesinin eğitiminden henüz geçmemiş olan bu grup, sık olarak dizginlenemeyen öfke atakları ile karşı karşıya kalabiliyor. Her insanın yaşadığı doğal bir duygu olan kızgınlık ve öfke, bastırılıp dışa vurulmadığında da sorun yaratır. Böyle insanlar sıklıkla endişe ve depresyonla yüz yüze gelebiliyor.
SÜREKLİYSE TEHLİKELİ Buna karşın doğru şekilde yansıtılmayan ve sürekli hale gelen kızgınlık ve öfke hali; yüksek tansiyon, buna bağlı kalp problemleri, baş ağrıları, cilt hastalıkları ve mide-bağırsak sistemi bozukluklarına yol açabilir. Böyle insanların şiddete, fiziksel tacize ve suça da eğilimleri olabilir. İşte size öfke kontrolü amacı ile kullanılabilecek birkaç ipucu;
* Kızgınlığınız artmaya başladığında, derin nefes alıp sizi kızdıran konudan düşüncenizi uzaklaştırmaya çalışın. Çok klasik görünse bile derin nefes almak gerçekten işe yarar. Yavaşça kendi kendinize 'sakin ol' ya da 'rahatla' gibi bir sözü tekrarlayın.
* Öfkenizi, sağlığınıza ve başkaları ile olan ilişkilerinize zarar vermeyecek şekilde yansıtmanın yollarını bulun. Başkalarının haklarını gasp etmeden kendi hakkını savunmak ve iddialı olmak en doğru yollar arasında yer alır.
* Ne zaman ve neye daha çok öfkelendiğinizi anlayabilmek ve bu durumlardan kaçınabilmek için not tutun.
* Kendinizi, karşınızdaki kişinin yerine koyarak değişik bir bakış açısı yakalamaya çalışın.
* Kendi kendinize gülmeyi ve olaylardaki mizahı yakalamayı öğrenin.
* Dinlemek; karşınızdaki ile aranızdaki güveni artırır ve ortaya çıkabilecek düşmanca duyguların önüne geçer; başkalarını dinlemeye zaman ayırın.
* Kendinizi ve duygularınızı öfkelenmeden doğrudan anlatabilmenin yollarını öğrenebilmek için bu konuda kitaplar okuyun, başkaları ile konuşun ve gerektiğinde bu işle uğraşan profesyonellere danışın.
|