Meslek hayatınızda başarılarınızın devamını dileriz!
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan bir mesaj aldım: Meslek hayatımda başarılarımın devamını diliyorlar. Beni çok mutlu etti. Keşke çocuklar da yaşasaydı. Hakiki bir meslek hayatları olsaydı. Başarıları olabilseydi. Hiç değilse, hayatlarının devamını dileyebilseydik. "Hayatınızın... devamını dileriz" diyebilseydik.
Şanlıurfa Ceylanpınar Devlet Üretme Çiftliği'nde "özelleştirilmiş" süt sağma işinde "özel şirket" in çalıştırdığı "çocuk-kadın işçiler", 12'likler, 15'likler, hatırlarsanız, 40 kişi bir kasada, taşan derenin içine sürülen, geçidi yıkılmış, menfezi sökülmüş tuzağa sürüklenen kamyondan dökülmüş, 10'u ölmüştü. Hatırladınız değil mi? İsimlerini hatırlamadınız. Tamam. Bakanlık da hatırlamıyor zaten. Ama bakın sonu hakikaten çok duygulu biten mesajda yanlışımı nasıl suratıma suratıma (nezaketle de olsa) çarpmışlar. Çünkü ısrarla yazmış, birtakım sorular sormuş; "Dilara'yı yutan çukur" da İstanbul'da İSKİ müdürünü görevden alan "kamu ve devlet vicdanı" nın Urfa'da ne yaptığını, tüm ilgili, yetkili, makamlıların görevde kalıp kalmadığını sormuş; "Herkes yerinde, herkesin keyfi yerinde" demiştim.
Tarım Bakanlığı, " B . 12 . 0 . H M . 0 . 02 . 116.Ç.200781/1866" sayılı yazısına göre "kamuoyunda Bakanlığımız hakkında yanlış anlaşılmalara sebebiyet veren" hatalarım sırasıyla şöyle imiş; keşke bakanlığa sorsaymışım yani: 1. "Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğümüz üst yönetimi kaza yerine intikal ederek, gerek vefat edenlerin gerekse yakınlarının acılarına ortak olmuş" muş. 2. "Her ne kadar yazınızda yıkılan bir köprüden bahsedilmekte ise de, ortada ulaşıma açılmış bir köprü bulunmayıp, suların geçişini sağlamak üzere menfez bulunmakta" imiş. 3. "Şirket nam ve hesabına çalışan ve kazada ölen sürücünün dikkatsiz ve tedbirsiz şekilde sel sularının yıktığı menfez üzerinden geçmeye çalışması yüzünden müessir kaza meydana gelmiş" miş. 4. "Hamidağaoğulları A.Ş. taşeron olmayıp kendi nam ve hesabına işçi çalıştıran bağımsız bir işveren" miş. 5. "Bakanlığımızın ve Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğümüzün herhangi bir kusuru veya sorumluluğu bulunmamakta" imiş.
Gördüğünüz gibi kahroldum. Ne büyük yanlışlar, nasıl bir gaflet ve dalalet içinde imişim! Siz ne anladınız şimdi: Yani, "Devlet İşletmesi"nde, sözleşme ile, süt sağdırıp satan özel şirket, günde üç, beş yeni liraya 12-15 yaşında çocuk işçi çalıştırmıyor muymuş! Yani, "Devlet İşletmesi", devletin kanunlarına bile aykırı bu köleliğe göz yummuyor muymuş! Esas şu: 10 çocuk, kız, minik kadın işçi ölmemiş miymiş!
Ben en çok şundan etkilendim: "Genel Müdürlüğümüz üst yönetiminin, başta Genel müdür ve Yardımcıları olmak üzere gerek vefat edenlerin gerek yakınlarının acılarına ortak olmuş" olması. Özellikle de, "gerek vefat edenlerin acılarına ortak olmak." Bana yolladıkları düzeltmenin son cümlesi, "Gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususunda gereğini talep eder, meslek hayatınızda başarılarınızın devamını dileriz" diye bitiyor ya... "Vefat edenlerin acılarına ortak" olurken "gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususu" nun da dikkate alınıp alınmadığını; Ölen çocuklara "hayatınızın devamını dilerdik" denip denmediğini; Orada yine o yaşta üç kuruşa çalıştırılan ve kasalara istiflenen öteki "süt çocukları" na, "güğüm köleleri" ne, "meslek hayatınızda başarılarınızın devamını dileriz" mesajı verilip verilmediğini de merak ediyor; Bakanlığımızın yeni "B.12.0.HM.0" a sıfır yazılarını beklerken, başta üst yönetim, intikal başarılarının devamını diliyorum!
|