Camdan hayalleri var
Suna Adak, 10 yıl önce hobi olarak başladığı cam süslemeciliğinde bugün hatrı sayılır bir şöhrete sahip. Konsoloslardan bakanlara kadar pek çok kişi için özel tasarımlar yapan Adak, gerçek 'girişimci ruh' örneği
Bazı hayat hikâyeleri vardır ki, gerçekten sürprizlerle doludur. Özellikle içinde girişimci ruh taşıyan kişiler, hayatlarına farklı yönler vererek yaşamlarını daha da keyifli hale getirirler. Suna Adak'ınki de tam böyle bir öykü. Üstelik artık yaptığı işle kendine istihdam bile yaratmış durumda. Asıl mesleği iç mimarlık olan Adak, bir gün Topkapı Sarayı'nı gezerken duvardaki süslemeler dikkatini çekmiş. Çiçek şeklindeki bir motifi çok beğenmiş ve "Bununla ilgili ne yapabilirim?" diye düşünürken, aklına cam objeleri süslemek gelmiş. Araştırmış, kurşundan motifler çıkartmış, elini yaka yaka lehim yapmayı öğrenmiş ve sonunda bu motifi camın üzerine kaplamayı başarmış. Daha sonra şişe, kadeh, tabak gibi bulduğu bütün cam objeleri bu şekilde süslemiş. Bir süre sonra yakın çevresi bu objelere ilgi gösterince, sipariş almaya başlamış. Daha sonra çalışmalarını büyük dekorasyon mağazaları satın almış. Bunun üzerine yaptığı motifin patentini almaya karar verdiğini söyleyen Adak, "Topkapı Sarayı'nın sünnet kapısında gördüğüm bu deseni, modernize ederek günümüze uyarladım. Tasarımını ben yaptım. Marka tesciline müracaat ettikten sonra, adını da 'Zer-u nemuş' (altın nakış) koydum. Telkariye benzetenler oluyor ama telkari değil. Bir tür cam dekorlama sanatı bu," diyor.
SİYASETÇİLER İLGİLİ 1995 yılında kurduğu Atölye Karaf'ta bugüne kadar zer-u nemuş motifiyle binlerce obje süsleyen Suna Adak'ın müşterileri arasında eski Amerika İstanbul Başkonsolosu David Arnett, Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek, eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtüna, Huysuz Virjin var. Adak, "Büyük şirketlerden çok talep geliyor. Çeyizlik olarak sipariş veriliyor. Kabinedeki hemen hemen bütün bakanlar, bizden obje alıyor. Viyana'da bir mağazada satılıyor," diyerek cam süslemelerin büyük ilgi gördüğüne dikkat çekiyor. Sipariş üzerine çalışan Suna Adak, gelen talepleri tek başına yetiştiremediği için üniversite öğrencilerinden destek alıyor. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden öğrenciler part-time olarak onun atölyesinde çalışıyor. 23 yaşındaki mimarlık öğrencisi Bilal Kuşçu, atölyenin müdavimlerinden: "Bir yıldır buraya geliyorum. Hem keyif alarak çalışıyorum hem de harçlığımı çıkarıyorum. Ayda ortalama 500-600 YTL kazanıyorum." 20 yaşındaki Fatma Şahin ise cam obje süsleme işini çok sevdiğini ve yaparken bütün stresini attığını söylüyor: "Çok keyif alıyorum. Yaptığınız iş ortaya çıkınca gurur duyuyorsunuz. İnsanların beğenmesi de çok güzel." Dışarıdan bu işe ilgi duyan birkaç ev kadının da kendisine yardım ettiğini belirten Adak, "Kimileri buraya geliyor, kimileri de evlerinde yapıp getiriyor. Birkaç gün burada nasıl yapıldığını öğretiyorum. Sonra parça başı ücret ödüyorum," diyor.
NESLİHAN TUNÇ
|