TOBB'a "ikiz" kazık...
Bir daha devletten mal almak mı, tövbe olsun..." TOBB üst yönetiminde bu söz sıklıkla tekrar ediliyor. Nedeni de 2005'te 100 milyon dolar vererek aldıkları Başbakanlığa ait Ankara'daki İkiz Kuleler... Kısaca anımsatmak gerekirse... Ankara'da "İkiz Kuleler" olarak bilinen binanın yapımına, 1995'te "Tekel Genel Müdürlüğü" olarak başlandı. Bir süre sonra 140 bin metrekarenin Tekel'e büyük geleceğine kanaat getirilip, bir bölümüne de Başbakanlığın taşınması kararlaştırıldı. Tekel özelleştirilince, binanın Başbakanlık için çok büyük geleceğine kanaat getirildi, eleştiriler de dikkate alınarak vazgeçildi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı da (ÖİB) Temmuz 2005'te en yüksek teklifi veren TOBB'a, 100 milyon dolar karşılığı binayı satmayı kararlaştırdı. Binanın TOBB'a devir işlemi de Şubat 2006'da tamamlandı. Ancak bina ile ilgili söylentiler bitmedi; devlete pahalıya mal olduğu belirtilerek, "ucuza gitti" eleştirileri getirildi. TOBB ise eleştirilere "Değeri 70 iken, 100 milyon dolar ödedik" yanıtını verdi.
Borç yükü TOBB, binanın önünde bulunan beş katlı bölümü Genel Merkez olarak kullanmayı, arkasında bulunan 37 katlı iki kuleyi de kiralamayı kararlaştırdı. İnşaata başlamak için kollar sıvadığında ilk şok geldi. Belediye, binanın 100 milyar lira su borcu bulunduğunu belirterek, "Borç ödenmeden su vermem" dedi. TOBB, ÖİB'ye başvurup, "Bu borç bizi ilgilendirmez, Başbakanlık olarak gereğini yapın" dediyse de dinletemedi. TOBB Başkanvekili Faik Yavuz'un anlatımıyla, "100 milyon dolarlık ödemede 100 milyar liraya bakılmaz" denilip su borcu kapatıldı. Ancak arkası kesilmedi; bu kez elektrik borcunun da olduğu ortaya çıktı; bu da ödendi.
Önce alacağımı ver TOBB yönetimi "her şey tamam" deyip inşaatı tamamlamak için kolları sıvadığında, asansör ihalesini alan firma karşısına dikildi. "Alacağımı verin, yoksa binaya dokunamazsınız..." Binanın asansör sorunu çözülmeden iskan ruhsatı alınamayacağı anlaşılınca, ÖİB'ye tekrar başvuruldu: "Yaptığımız sözleşmede bu aksaklıklar olmayacağı sözü verildi; gereğini yapın..." ÖİB'den, "Durumu inceleyelim, bekleyin" yanıtı geldi. Yanıtın gelmesi uzayınca asansör firmasının alacağı da ödendi.
"Telifimi isterim" Her şey bitti sanılıp, binanın iç tadilatına başlanmak üzereyken, bu kez mimarın mesajı ulaştı: "Eser bana ait, alacağım ödenmedi; ayrıca iç değişiklik için onayım gerekir, telif ücretimi vermeden binada tadilat yapamazsınız." Tekrar Başbakanlığın yolu tutuldu; bu kez şu teklifle karşılaşıldı: "Kulelerden birini, bir kamu kurumuna bir yıllığına bedelsiz kiraya verin, sorununuzu çözelim..." TOBB yönetimi kiraya vereceği 60 bin metrekareden aylık 600 bin dolar alacağını hesaplayıp, çaresiz mimara da parasını ödedi. İskan ruhsatı başvurusu yapabilmesi için şu aşamada önünde başka bir sorun gözükmüyor. Ancak, iskan ruhsatının alınacağı belediyede ne gibi engellerin çıkacağı da kestirilemiyor. Tabii, "Kamuya bedelsiz verin" bastırması aşılır, iskan ruhsatı da alınabilirse, TOBB "Bir daha devletten mal almak mı asla" diyerek temmuzda binaya taşınmayı planlıyor.
|