Bu kadar çok ilaç bana dokunmaz mı?
* 67 yaşındayım ve günde 12 ilaç alıyorum. Bu kadar çok ilaç bana zarar verecek diye korkuyorum. Gittiğim her doktora, ilaçlarımı gösterip, 'birlikte kullanmamda bir sakınca var mı?' diye soruyorum. Kimse de bana doğru dürüst bir açıklama yapamıyor. Her biri kendi ilacını reçete edip, 'diğerlerinin ilacına bir şey diyemem' diyor. İki kere Sağlık Bakanlığı'na dilekçe ile başvurdum. Bana gittiğim hastaneye başvurmamı önerdiler.
Aşırı uzmanlaşma, hekimlerin hastayı bir bütün olarak görmesini engelliyor. Her uzman, sadece hastanın kendi uzmanlık alanıyla ilgili kısmıyla ilgileniyor, diğer soru veya sorunlarının çözümünü konunun uzmanlarına havale ediyor. Bunun sonucu; farklı tanı ve tedavilerden doğan ayrışma ve etkileşimlerin yönetilememesidir. Bir diğer önemli husus ise polikliniklerde muayene ve kontrollerin devamlı farklı hekimlerce yapılması ve bunlardan hiçbirinin hastanın sağlığından bütüncül olarak kendini sorumlu görmemesidir. Bunun sonucu da hastanın güven duyup bel bağlayacağı bir hekimin moral desteğinden mahrum kalmasıdır. Doğru olan; hastanın bir hekim tarafından sahiplenilmesi, tüm sağlık sorunlarının bu hekim tarafından bütüncül yaklaşımla değerlendirilmesi, hastanın takip ve tedavisinin bir hekim tarafından yürütülmesidir. Doğal olarak hastanın takibinde farklı branşlardan uzmanların görüş ve önerilerine gereksinim olabilecektir. Bu durum, konsültasyon (tıbbi danışma) mekanizması çalıştırılarak aşılabilir. Zaman zaman hastalardan duyduğumuz 'doktoruma sorayım' ya da 'bunu, doktorum bana yasakladı' türünden ifadeler, hastaların bu rolü üstlenen hekimleri ne denli sahiplendiklerini ortaya koyması bakımından çok anlamlıdır.
GÜVEN ŞART Kişinin tercih ettiği, güven duyduğu bir hekimin kontrolü altına girmesi; gecede gündüzde, ihtiyaç hissettiğinde her türlü sağlık soru ve sorunlarını ona açması, onun görüş ve önerilerini alması, bilhassa eğitim düzeyinin düşük olduğu toplumumuzda daha bir önem arz ediyor. Aşılama, gebe ve çocuk takibi gibi bireysel koruyucu sağlık hizmetlerinin eksiksiz uygulanabilmesi, sağlık eğitimi ve danışmanlığı hizmeti alınabilmesi; sağlık kurumlarından optimal olarak yararlanılabilmesi, sağlıkla ilgili karar ve tercihlerin isabetli olarak yapılabilmesi ile hasta takibi ve kontrollerinin aksamadan yapılabilmesi bakımından; her kişinin, sağlığından bütünüyle sorumlu olan bir hekimin kontrolünde olması gerektiğini düşünüyorum.
|