|
|
|
|
|
|
|
"Musul ve Kerkük'te hakkımız olur"
MGK Eski Genel Sekreteri Emekli Orgeneral Tuncer Kılınç, Türkiye'nin Musul ve Kerkük'ü bütün bir Irak'a bıraktığını Irak'ın bölünmesi halinde Türkiye'nin bu kentler üzerinde hakkı olacağını ifade etti.
Kılınç, Kuzey Irak yönetimiyle ilişki kurma konusuna da Irak'ın bütünlüğü açısından yaklaşarak, "PKK bana sıkıntı yaratıyorsa benim muhatabım oradaki Barzani değildir, olmaması gerekir. Yaşar Paşa'nın da temelde söylediği budur. Çünkü biz şu an kadar bütün Irak'tan bahsettik bunu kırmızı çizgi olarak vasıflandırdık" diye konuştu.
Milli Güvenlik Kurulu Eski Genel Sekreteri Emekli Orgeneral Tuncer Kılınç, Türkiye'nin Musul ve Kerkük'ü bütün bir Irak'a bıraktığını Irak'ın bölünmesi halinde Türkiye'nin bu kentler üzerinde hakkı olacağını ifade etti. Kılınç, Kuzey Irak yönetimiyle ilişki kurma konusuna da Irak'ın bütünlüğü açısından yaklaşarak, "PKK bana sıkıntı yaratıyorsa benim muhatabım oradaki Barzani değildir, olmaması gerekir. Yaşar Paşa'nın da temelde söylediği budur. Çünkü biz şu an kadar bütün Irak'tan bahsettik bunu kırmızı çizgi olarak vasıflandırdık" diye konuştu.
Emekli
Orgeneral Tuncer Kılınç, Kanal B televizyonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sınır komşularında yaşanacak kargaşaların Türkiye'yi yakından etkileyeceğine vurgu yapan Kılınç, Irak'ın bölünmesi halinde Türkiye'nin Musul ve Kerkük'te hak iddia edebileceğini söyledi. Kılınç, Kuzey Irak yönetimiyle dolaylı ilişkiler kurulabileceğini ancak Irak'ın toprak bütünlüğüne önem veren bir ülke olarak Türkiye'nin muhatabının merkezi yönetim olduğunu ifade etti.
KUZEY IRAK BAŞKASININ TOPRAĞI DEĞİL
Kılıç, Kuzey Irak'ın "başkasının toprağı" olarak nitelenmesine karşı çıkarak, "Başkasının toprağı değil orası. Sizi çok yakından ilgilendiren, sizin mücavir alanınız, bitişik sahanız. Orada büyüyecek yangın sizi etkileyecektir" diye konuştu.
PARÇALANMIŞ IRAK'TA MUSUL VE KERKÜK
Kılıç, Irak'ın bölünmesi durumunda Türkiye'nin Kerkük ve Musul üzerinde hak iddia edip edemeyeceği yönündeki bir soruya şöyle yanıt verdi: "1926 anlaşması ve ondan sonra 1936. Bütün bunlarla Türkiye'nin hakkı hukuku var. Biz orada İngiltere'ye terk edip çıktığımız zaman, bütün Irak olarak anlaşma yapıldı. 1926'da Misak-ı Milli'nin dışında kalması zorunlu olarak artık kabul edilen bir toprağı Irak'a bıraktık ama Irak'ın bütünlüğü içinde. Haliyle biz bütün olarak görmek istiyoruz bu bizim hem uluslararası yasalardan kaynaklanan hakkımızdır hem de orada çıkan bir yangın bana sıçrayacağından."
YAŞAR PAŞANIN SÖYLEDİĞİ
Eski MGK Genel Sekreteri Kılınç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Kuzey Irak yönetimiyle görüşmeyeceğini belirtmesinin mantıklı olduğunu söyledi. Kılınç, görüşme konusunda uygun sistemin devlet tarafından nasıl organize edildiğinin sorulması üzerine "MİT'in bölgede teşkilatları vardır. Bunlar haliyle bölgede gelişen durumların nabzını tutacaklardır, istihbarat elde edeceklerdir. Bunların görüşmeleri doğrudan devletten devlete görüşme anlamı taşımaz" diye konuştu.
Kılınç şöyle devam etti:
"Siz Başbakan olarak, devletin başı olarak orada muhatabınız kim olması gerekir? Kırmızı çizginiz Irak'ın bütünlüğü ise, kukla devlet bile olsa, orayla görüşeceksiniz. O da Irak'ta tedbir alacak. Orada eğer PKK'ya bir koruma varsa, destek varsa, PKK da bana sıkıntı yaratıyorsa benim muhatabım oradaki Barzani değildir, olmaması gerekir. Yaşar Paşa'nın da temelde söylediği budur. Çok da mantıklıdır çünkü biz şu an kadar bütün Irak'tan bahsettik bunu kırmızı çizgi olarak vasıflandırdık. Hal öyle olunca siz, bölgenin başı diyelim, kendi kendine oluşmakta olan bir devlet diyelim, onlara göz yumup kendi ana çizginizi çiğneyip böyle bir eylem içine giremezsiniz. Yaşar Paşa'nın ortaya koyduğu bu."
ÖZGÜR DÜŞÜNCE MİLLİ BİRLİĞİ HEDEF ALAMAZ
Bir soru üzerine Kılınç, özgür düşüncenin herkesin ihtiyacı olduğunu fakat milli birliği ve bütünlüğü hedef aldığı taktirde bu düşünceyi düşman olarak göreceğini dile getirdi. Kılınç, "Bu ülkenin birliğine, bütünlüğüne yönelik, onu ayrıştırmaya yönelik bir özgür düşünce bizim kafamızda yok" dedi.
"Ana dil" konusuyla ilgili de yorumda bulunan Kılınç, ulus devlette tek dil kullanıldığını, bunun da Anayasa'da tarif edilmiş olduğunu söyledi. Bu dil dışında, her grubun kendi içinde kullandığı bazı farklılıklar olabileceğini belirten Kılınç, "Hiç kimse kimseye 'sen niye bunu kullanıyorsun' dememiştir. Çerkes, Çerkes dilini kullanmıştır, Boşnak, Boşnak dilini kullanmıştır, diğer etnik gruplar hep kendi dillerini kullanmıştır" diye konuştu.
Emekli Orgeneral Kılınç, dil konusundaki tartışmada uç noktaların "aşırı Kürt milliyetçiliğinin bölücü faaliyeti" olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
"Bugün 'tamam, dilinizi kullanın' dedik, 'türkünüzü, şarkınızı söyleyin' dedik. Şimdi istiyorlar ki 'ben kendi dilimde ayrı eğitim yapayım.' Bu bölünmenin, parçalanmanın bir basamağıdır. Bunlara müsaade edemez ulus devlet. Ulus devlet yapısında tek dil tek bayrak tek ulus tek vatan vardır. Bunların hepsi tektir."(ANKA)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|