|
|
|
FT'den yeni kriz senaryosu
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Washington'dan hükümete bir uyarı yaptığı, bunun ardından hükümetin Iraklı Kürt liderler ile temas kurmaktan vazgeçtiği öne sürüldü. Financial Times gazetesi, Büyükanıt'ın seçimler öncesi yine hükümet ile karşı karşıya geleceğini iddia etti.
Financial Times gazetesi, Ankara kaynaklı Vincent Boland imzalı haberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın son dönemde yaptığı çıkışları değerlendirdi. Büyükanıt'ın Washington ziyaretini Türkiye'deki politikacılara bir uyarı yapmak için kullandığını öne süren gazete, Büyükanıt'ın açıklamalarından kısa bir süre sonra Türk hükümetinin, tartışmalı olmakla birlikte birçok ülkenin talep ettiği, Iraklı Kürt liderliği ile temas kurma planından vazgeçtiğini savundu. Gazete şöyle devam etti:
"Hükümetin,
önemli bir dış politika konusunda boyun eğmesi, askerlerin siyasi düşünce üzerindeki kati bir zafer anlamına geliyor. Bu aynı zamanda, generallerin, bir tek kurşun atmadan, 'post modern darbe' olarak tanınan bir olayda İslamcı bir hükümeti görevinden uzaklaştırmasından on yıl sonra askerlerin devam eden etkinliğine vurgu yapıyor."
ASKERLER HÜKÜMET POLİTİKASINI DEĞİŞTİREBİLİYOR
Financial Times, sivillerin ulusal güvenlik konularında daha büyük bir söz sahibi olması ve silahlı kuvvetlerin parlamentoya daha çok hasep vermesi sağlamak amacıyla son dört yılda yapılan yasal ve anayasal değişikliklere rağmen Türk Genelkurmay Başkanlığının, diğer Avrupa ülkelerinde mümkün olmayacak bir biçimde hükümet politikasını etkileyebildiğini ve değiştirebildiğini belirtti.
Türk tarihinde askerlerin siyasi işlere karışmış olmasının Türkiye'nin AB üyeliği çabasını olumsuz etkileyen unsurlardan biri olduğunu kaydeden gazete, Şubat 2007'deki "darbe"nin yanısıra 1960 yılından bu yana üç darbe olduğunu yazdı.
Askeri müdahalelerin bazen, orduyu ülkenin en güvenilir kurumu olarak gören Türkler tarafından olumlu karşılandığını belirten gazete, 2002 yılından bu yana askerlerin konumuna ilişkin olarak yapılan reformların, Genelkurmay tarafından AB ile müzakerelerin açılması için gerekli olması nedeniyle kabul edildiğini öne sürdü.
BÜYÜKANIT ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİNİ TEST EDİYOR
İngiliz gazetesi, "Şimdi bazı gözlemciler, General Büyükanıt, Türkiye'de siyasetçiler ile askerler arasındaki yeni sınırın nerede olduğunu görmek için gözden geçirilen anayasa düzenlemeleri sınadığını söylüyorlar" diye yazdı.
Gazete şöyle devam etti:
"Bazı gözlemciler, generallerin, özellikle anayasa değişikliklerinin, bir zamanlar askerlerin hakim olduğu ve şimdi bir sivil tarafından yönetilen Ulusal Güvenlik Konseyi'ni, siyasi veya sivil alternatifleri güçlendirmeden zayıflatmış olmasından kaygı duyduklarını söylüyorlar. Bunun da Türkiye'nin, Irak, İran, Suriye, Gürcistan ve Ermenistan ile paylaştığı bölgenin derin karışıklıklardan geçtiği bir dönemde meydana geldiğine inanıyorlar." Financial Times, Büyükanıt'ın daha önce de iç güvenlik ve Kıbrıs gibi konularda hükümet ile karşı karşıya geldiğini belirterek "Bu yıldaki cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler öncesi aynı şey yapacak gibi. Askerler kamuoyunun hissiyatını siyasetçilerden daha iyi değerlendirdilerine inandıkları sürece" yorumunu yaptı.
ANKA
|