|
|
|
13 kadın "ölüm"den kurtarıldı
Diyarbakır'da kadınlara yönelik çalışma yürüten Diyarbakır Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezinin (DİKASUM) girişimleri sonucu, aile meclisinden ''ölüm'' kararı çıkan 13 kadın kurtarıldı.
DİKASUM'a geçen yıl aile meclisinden ölüm kararı çıkan 13 kadın başvurdu. Hayatlarının tehlikede olduğunu bildiren kadınlar, yardım talebinde bulundu.
Bunun üzerine DİKASUM tarafından yapılan çalışma ile aileler ikna edilerek, kadınların hayatı kurtarıldı.
DİKASUM Sorumlusu Handan Coşkun, Büyükşehir Belediyesince merkezin 2001 yılında açıldığını, kadın sorunlarına çözüm bulmak ve kadınları geliştirici yönde çalışma yürüttüklerini söyledi.Özellikle töre ve namus cinayetlerinin önlenmesine yönelik çalışma yaptıklarını ifade eden Coşkun, şöyle dedi: ''Geçen
yıl Diyarbakır, Batman ve Mardin'den 13 kadın kendilerine yardım etmemiz için başvurdu. Berdel (Karşılıklı kız alıp verme) ve beşik kertmesi (çocukların bebeklikte nişanlamaları) usulü evliliği reddeden ve eşinden boşanmak isteyen toplam 13 kadın hakkında aile meclisleri ölüm kararı almıştı.
Kadınlara yardımcı olmak için öncelikle onların can güvenliklerini sağladık. Kadınları güvenli bir yerde barındırdık. Kadınların ailelerinin sosyal yapılarını araştırdıktan sonra çeşitli sivil toplum örgütlerinin yardımıyla aileler ile iletişime girdik. Bazı ailelerin değer yargılarına göre imamlardan da yardım aldık. Önce aileler ile güven bağı oluşturduk. Sonra kadınların da birey olduğunu, onların da haklarının bulunduğunu ve kötü bir davranış sergilemediklerini anlattık. İstenmeyen evliliklerin ilerde daha kötü sonuçlara neden olabileceğini söyledik. Kadınların kötü bir davranışta bulunmadığını dile getirdik. Girişimlerimiz sonucu aileleri ikna ederek, aldıkları karardan vazgeçirdik. Bazı aileler çok sert tepki gösterdi, ancak olumlu sonuçlar aldık. Aileler ve kadınlarla halen görüşmelerimiz sürüyor. Onlara destek veriyoruz. Artık, bu tür olayların sona ermesini istiyoruz. Bunun için aileleri bu konuda bilinçlendirecek çalışmalar yapıyoruz.''
ÇAMAŞIR EVLERİ
Coşkun, kadınların yaşamlarını kolaylaştırmak amacıyla özellikle yoksul ailelerin yaşadığı Hasırlı, Benusen ve Aziziye mahallelerinde çamaşır ve tandır evleri açtıklarını anımsatarak, bu evlere gelen kadınların sorunlarını paylaştığını, eğitim programlarından yararlandığını anlattı.
Çeşitli sorunlarının çözümü için geçen yıl 2 bin 527 kadının merkeze başvurduğunu, çamaşır evlerinden toplam 3 bin 696 kadının ve tandır evinden de 683 kadının yararlandığını bildiren Coşkun, gelen kadınlara üreme sağlığı, aile planlaması, çocuk bakımı, güvenli annelik gibi konulardan bilgi verildiğini kaydetti.
Gündelik temizlik, çocuk bakıcılığı, sekreterlik, kuaför ve çeşitli iş yerlerinde büro elemanı olarak çalışmak isteyen toplam 537 kadını bu işlere yönlendirdiklerini de belirten Coşkun, maddi durumu çok kötü olan kadınlara da gıda, giyim gibi yardımlarda bulunduklarını anlattı.
Coşkun, daha fazla kadına ulaşmak amacıyla ev ziyaretleri de yaptıklarını dile getirerek, ''Amacımız kadınları bilinçlendirip, birey olarak kendi ayakları üzerinde durabilmelerini sağlamaktır'' dedi.
(AA)
|