|
|
|
İlk 'cemre' yarın havaya düşecek
Halk arasında baharın müjdecisi olarak bilinen ve 3 tane olduğu belirtilen 'Cemre'nin ilki yarın havaya düşüyor. Diğer 2 cemre birer hafta arayla suya ve toprağa düşecek.
Halk arasında baharın müjdecisi olarak bilinen sıcaklığın artması olayına cemre deniyor. Kor halindeki ateş manasına gelen cemrenin 3 tane olduğuna inanılıyor.
Cemrenin ilki 20 Şubat'ta havaya, ikincisi 26 ila 27 Şubat'ta suya ve üçüncüsü de 5 ya da 6 Mart'ta toprağa düşecek. Her cemrenin düşüşüyle hava sıcaklığı artıyor. Cemrenin diğer bir manası da Müslümanların hac sırasında Mina vadisinde attığı taşlardan meydana gelen yığına deniliyor.
Divan
şairlerinin, cemre zamanlarında baharın gelmesi dolayısıyla önemli kişilere yazdıkları övgü şiirleri de 'Cemreviye' adı verdikleri biliniyor. Meteorolojik bir olay olan cemre, takvimlerde ilkbahardan önce birer hafta aralıkla havaya, suya ve toprağa düştüğü inanılan ısıl güç veya sıcaklık yükselmesi olarak tanımlanıyor.
Cemre sözcüğünün sayılı günlerin, takvim klimatolojisine nasıl girdiği bilinmiyor. Ancak, cemrelerin, yılın 180 gün süren soğuk yarısı olarak ayırt edilen Kasım döneminin 100. gününden sonra, sıcaklığın yükselmesiyle ilgili gözlem birikimini, kora benzetilen bir enerji kaynağıyla açıklama düşüncesinden kaynaklandığı söylenebilir.
Saatli Maarif Takvimi'ne göre, cemre düşüşleri genellikle fırtınalı geçiyor ve yurdun pek çok yerinde kar yağışı görülüyor. Üçüncü cemrenin ardından da baharın geleceği kabul ediliyor.
BİLİMSEL OLARAK ISINMA NASIL OLUR
Güneş ışınları atmosferi doğrudan ısıtmaz. Yeryüzeyi güneş ışınlarını yutarak önce kendi ısınır, sonra atmosfer ısıtır. Yüzeydeki hava ısındıkça, yüksekteki havadan daha az yoğun hale gelir. Isınan hava yükselir ve daha soğuk olan hava çöker.Yükselen hava, genişler ve soğur.
Su buharı, bulut damlacıkları şeklinde yoğunlaşarak, hal değişim ısısından dolayı, havanın ısınmasını sağlar. Bu sırada dünya karbondioksit ve su buharı tarafından yutulup tekrar yayınlanan kızılaltı ışınları yayınlar.
Gazların yoğunluğu, dünya yüzeyinde daha az olduğundan yutma işleminin büyük bir kısmı, yüzeye yakın katmanlarda gerçekleşir. Dolayısıyla atmosferin alt tabakaları aşağıdan yukarı doğru ısıtılmış olur.
|