kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Osmanlı mutfağından afrodizyak seçmeler
Osmanlı mutfağından afrodizyak seçmeler
Ayva Dolması
Karidye Pilakisi

Afrodizyak yemekler

Mönüsünde Osmanlı mutfağından 400 orijinal yemek bulunan Asitane Restoran, yüzlerce yıllık saray reçetelerinden afrodizyak etkili yemekleri bulup çıkardı ve Sevgililer Günü için özel bir mönü hazırladı


Osmanlı mutfağından afrodizyak seçmeler

Mönüsünde Osmanlı mutfağından 400 orijinal yemek bulunan Asitane Restoran, yüzlerce yıllık saray reçetelerinden afrodizyak etkili yemekleri bulup çıkardı ve Sevgililer Günü için özel bir mönü hazırladı.

Edirnekapı'daki Kariye Müzesi'nin olduğu mahalle, mozaikleriyle ünlü müzenin yanı sıra dar sokaklar boyunca uzanan ahşap cumbalı evleri, Arnavut kaldırımları ile buram buram tarih kokuyor. Semtin en ünlü mekânlarından biri de Kariye Oteli ve otelin içinde yer alan Asitane Restoran. Asitane, İstanbul'da eşine az rastlanır bir mutfağa sahip. Çünkü burada, asırlar önce Osmanlı sultanlarının sofralarına servis edilmiş özel tatları keşfedebiliyorsunuz. Bu özel tatların birçoğundaki en önemli ortak özellik ise afrodizyak etkili olmaları. Malum önümüzdeki çarşamba Sevgililer Günü... Asitane de sevgililer için seçme bir mönü hazırlamış. 13-21 Şubat tarihlerinde Asitane'de devam edecek olan 'Afrodizyak Yemekler Haftası' için hazırlanan mönü, 1889 yılında basılan Mecma-ül
Adab
ve 1844 basımı Melceü't Tabbahin isimli kaynaklardan yararlanılarak oluşturulmuş. Sevgililer Günü mönüsü bir yana, Asitane'nin ana mönüsünün oluşturulması da ayrı bir hikâye. Önce Topkapı ve Dolmabahçe saraylarının yemek, tatlı ve malzeme isimlerini içeren mutfak masraf kayıtlarına ulaşılıp, İstanbul'daki Beyazıt ve Millet kütüphanelerinden belgeler bulunmuş. Ayrıca Sürnameler, eski Osmanlı sözlükleri ve çok sayıda belge gözden geçirilmiş. Ve sonunda Asitane bugün, 400'den fazla orijinal reçeteyi arşivine katarak İstanbul'daki en zengin Osmanlı mutfağı mönüsüne sahip restoran olmuş. Asitane'nin şu anki mönüsünde; Edirne Sarayı'nda 1539 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın oğulları I. Beyazıd ve Şah Cihangir'in sünnet töreni için düzenlenen Çanak Yağması ziyafetinde verilen yemek ve tatlılar da bulunuyor. Asitane tel: (0212) 635 79 97

Neslihan TUNÇ

DİĞER GURME HABERLERİ
 Manzara karın doyurur mu?
 Antep ve Antakya yemekleri bir arada
 Ağzımız tatlansın
 Acı, ekşi, tuzlu ve tatlı bir arada Tayland Mutfağı
 Bayatlamayan kurabiyeler
 Bir ABD'linin Osmanlı mutfağı tutkusu
 Naz'lı Türk mutfağı
 Tijen İnaltong'dan açıklama
 Plazma TV'li esnaf lokantası
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
New York'ta olmak ya da olmamak
New York'ta olmak ya da olmamak
New York Moda Haftası tüm hızıyla geldi, geçti. Moda, defilelerden...
Her şey çanta için
Her şey çanta için
Bir dönem sadece kıyafet tamamlayıcısı olan çantalar, bugün statü ve...
Korsan gemisinden Mauritius'a giden yol
Eczacı Rasih Verdigil'in gemi maketi tutkusu, 36 yıl sonra kavuştuğu...
Gündüz butik, gece bar
Beyoğlu'ndaki gece hayatının önemli merkezlerinden Mono, gün ışıyınca...
Berlin 2007: Tarihe veya insan ruhuna doğru yolculuklar...
Bu yıl Berlin Film Festivali'ndeki filmler iki kategoride...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.