|
 |
 |

  |
|
Tekstilci Denizli geleceği tarım ve turizmde arıyor
Tekstilde Çin'in tehdidi altındaki Denizlili sanayici yatırım çeşitlemesine gidiyor. Tekstil yatırımcılarından bazıları bağcılığa yönelirken, termal turizmi, mermercilik yıldızı parlayacak sektörler olarak öne çıkıyor.
Denizli sanayisi deyince akla tekstil geliyor. Tekstilin kentteki istihdam üzerinde önemli bir payı var. Bununla birlikte eski ağırlığını kaybediyor. 2002 yılı sonunda toplam SSK'lı istihdamın yüzde 51'i tekstil işçisi iken, bu oran her yıl gerileyerek 2006 yılı kasım ayı itibariyle yüzde 36'ya kadar indi. Tekstil sektöründe işçi sayısı 50 binin hemen üzerinde seyrederken, 5 yılda istihdamda yaklaşık 36 bin kişilik artışın diğer sektörlerden olduğu gözleniyor. Artan Çin tehdidi karşısında Denizlili tekstil sanayicileri bir taraftan makine parkını ve ürün çeşidini yenileyip, marka ve patent peşinde koşarken, bir taraftan da yeni yatırım alanlarına yöneliyor.
'DEĞİŞTİK ARTIK' Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, sembolü 'Denizli Horozu' olan kentin 2 milyar doları aşan ihracatının 1.2 milyar dolarının tekstil ve konfeksiyondan sağlandığını söyledi. Sektör mensuplarının yeni yatırımlar için Mısır, Romanya, Bulgaristan, Özbekistan'a yöneldiklerini belirten Keçeci, şöyle devam ediyor: "Sektörel olarak da değişiklikler var. Değiştik artık. İkinci büyük sektör elektrolitik bakır ve enerji kablolarıdır. 1 milyar 350 milyon dolarlık ciroları, 550milyon dolarlık ihracatları var. Üçüncü yıldız sektörümüz mermer. Büyük traverten mermer yataklarına sahibiz. Mermer organize sanayi bölgesi kuruyoruz. Bu sektörleri, kağıt oluklu mukavva izliyor. Şişecam'ın çeşm-i bülbül gibi cam işleme sanatı Paşabahçe'den buraya taşındı. Makine yapımı ve şarapçılıkta da önemli gelişmeler var. Jeotermal yasası çıktığı gün, Türkiye'nin en büyük yataklarına sahip termal turizm tesisleri burada kurulacak. Jeotermal kaynaklarla enerji üretimi ve sera tarımı gündeme geliyor. Gelecek bu."
HACIYATMAZ GİBİ... Denizli Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yüksel, Denizli'nin krizlerden en az etkilenmesini, "Hiperaktif bir il. Hacıyatmaz gibi, bir yerden baskı gelirse öbür taraftan doğruluyor. Arayışa giriyor, bir çıkış buluyor" sözleriyle açıklarken, Pamukkale Şarapçılık Başkanı Yasin Tokat tekstilcilerin de şarapçılık sektörüne girdiğine dikkat çekiyor.
KÜNYE Nüfus 850.029 Şehirleşme oranı/yüzde 48,69 Nüfus artış hızı/binde 12,40 Doğurganlık hızı 2,19 Hane halkı büyüklüğü 3,85 Okur-yazar oranı/yüzde 89,57 Bebek ölüm oranı/binde 39,00 Daire sayısı 234,168 GSYİH içindeki payı/yüzde 1,19 Fert başına gelir/YTL 1.743 Fert başına banka mevduatı/YTL 642 Fert başına ihracat/dolar 1.739 Fert başına ithalat/dolar 518 10 bin kişiye düşen otomobil 855 Yeşil kartlı oranı/yüzde 9,03
|