En büyük yolcu uçağı
Dev yolcu uçağı A380'in tasarımcısı Jürgen Thomas, bir hayalin gerçek oluşunu gördü. Tam 11 yıl önce tasarımlarına başlanan uçağın testlerinde, Thomas'ın gözlerinin içi gülüyordu
Dünyanın dört bir yanından 200'den fazla gazeteciyle birlikte Airbus'ın jumbo jeti A380'le 7 Şubat Çarşamba günü Fransa'da tarihi bir uçuşa katıldım. Avrupa ve Amerika sivil havacılık otoriteleri ile Airbus yetkililerinin katıldığı 474 yolcuyla, daha önce ilk sivil uçuşunu gerçekleştiren A380'nin bu ikinci sivil uçuşuydu. Bu sayfayı takip edenler uçağın özelliklerini, konforunu, donanımını çok iyi bildiği için bu detaylara girmeyeceğim. Ben jumbo jetin gizli kahramanı, A380'nin babası, tasarımcısı 70 yaşındaki Alman mühendis Jürgen Thomas'da bahsetmek istiyorum.
EKİM AYINDA HAVADA Çünkü, A380'nin sivil havacılık otoritelerinden uçuş sertifikası alıp, sivil uçuşlara başlaması en çok da onu mutlu etti. Tarihi uçuşta Jürgen Thomas'ın bu mutluluğu gözlerinden okunuyordu. Tam 11 yıl önce bin kişilik, iki katlı dünyanın en büyük uçağını tasarlarken birçok insan, bunu gerçekleşmesi mümkün olmayan hayal olarak görüyordu. 1937 yılında Leipzig kentinde doğan Jürgen Thomas, Münih Teknik Üniversitesi'nde makine ve aerodinamik eğitimi aldı. 1976 yılında Airbus 310 programının şef mühendisi oldu ve 1984 yılında aynı programın başına getirildi. 1988 yılına kadar bu görevde kaldı. Amerika ve Avrupa ülkelerinin ortaklaşa oluşturduğu transatlantik uçuşlar için büyük uçaklar tasarlayan VLCT Projesi'nin direktörlüğü görevini üstlendi. Ancak tarafların projede fikir ayrılığına düşmeleri üzerine, bu gerçekleşemedi. Mart 1996 yılında Airbus'ta A3XX adı verilen büyük uçak projesinin sorumluluğunu üstlendi. Uçak daha sonra A380 adını aldı. 27 Nisan 2005'te ilk test uçuşunu başarıyla gerçekleştirmesiyle A380, dünyanın en büyük yolcu uçağı unvanını Boeing 747'nin elinden aldı. Üç bin saatten fazla uçan, sayısız testlerin ardından sivil havacılık otoritelerinden sertifika alan A380, şimdi hizmete girmek için gün sayıyor. Uçağın ekim ayında Singapur Havayolları'na teslim edilmesiyle, sivil havacılık tarihinde yepyeni bir dönem başlayacak ve Jürgen Thomas, eserini gökyüzünde gururla izleyecek.
|