Telekom'un fiyat ayarlaması TÜFE'yi 0.7 puan artıracak
Merkez Bankası'nın mart ayında enflasyonu olumsuz etkiler dediği 'Telekom'un fiyat ayarlamaları' yapılan hesaplamalara göre TÜFE'ye 0.7 puan yükseltici yönde etki yapacak.
Merkez Bankasının mart ayı enflasyonunu yükseltecek bir gelişme olarak duyurduğu 'Türk Telekom tarifelerindeki değişiklik' TÜFE'yi 0.7 puan yükseltecek. Şehirlerarası ve milletlerarası görüşmelerine ortalama yüzde 55 indirim, şehiriçi görüşmelere yüzde 26.6 zam yapan Türk Telekom'un fiyat değişiklikleri, haberleşme sektöründe başka bir fiyat ayarlaması olmazsa haberleşme fiyatlarını yüzde 16.5 kadar artırması bekleniyor. Merkez Bankası'nın enflasyon raporunda ocak ayına ilişkin enflasyon öngörülerinde işlenmemiş gıda fiyatlarının yüksek çıkacağı ve enflasyonu olumsuz etkileyeceği uyasında bulunulmuş ardından açıklanan enflasyon verileri Merkez Bankası'nı doğrulamıştı. Yüzde 8.8 artan işlenmemiş gıda fiyatları, ocak ayı TÜFE'sinin yüzde 1 çıkmasının en önemli nedeni olmuştu. Merkez Bankası raporunda, mart ayına ilişkin olarak da Telekom'daki fiyat ayarlamalarının enflasyonu olumsuz etkileyeceğine dikkat çekilmişti.
TELEFONA
% 26 ZAM YAPILDI Merkez Bankası'nın mart ayı için uyardığı Türk Telekom fiyat tarifelerindeki değişikliğin TÜ- FE'ye faturası ise yüzde 0.7 olarak hesaplandı. Telekomünikasyon Kurumu'ndan onay alarak açıklanan tarifelere göre, Türk Telekom şehirlerarası ve milletlerarası görüşmelere ortalama yüzde 55, GSM operatörleri ile yapılan görüşmelere yüzde 15 indirim yaptı. Telekom'un en fazla tercih edilen şehiriçi telefon görüşmelerine ise yüzde 26.6 oranında zam yapıldı.
ENFLASYON ŞEHİRİÇİ KAYNAKLI Geçen yılın tamamında 50.5 milyar dakikalık konuşturma yaptırdığı hesaplanan Türk Telekom, bu konuşmaların 41.7 milyar dakikasını şehiriçinde, 4.4 milyar dakikasını şehirlerarası ve milletlerarasında, 2.3 milyar dakikasını ise GSM operatörleriyle yaptırıyor. Bu verilere göre, şehirlerarası ve milletlerarası indirimler enflasyonu yüzde 4.8, GSM görüşmelerindeki indirimleri ise enflasyonu yüzde 0.7 düşürücü yönde etki yapacak. Ancak şehiriçi görüşmeler bu olumlu tabloyu tamamen tersine çevirecek görünüyor. Çünkü toplam görüşmelerinin yüzde 83'üne yakınını şehiriçi görüşmelerden kazanan Türk Telekom'un bu tarifeye yaptığı yüzde 26.6'lık zam, fiyat endeksine bu kalemin yüzde 22'ye yakın bir artış olarak yansıyacak. İndirimlerin yarattığı olumlu etkinin düşülmesi sonucu 3 tarifede yapılan değişiklik kabaca haberleşme sektörü fiyatlarının ortalama yüzde 16.5'lik bir artışı anlamına gelecek. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre haberleşme sektöründeki fiyat artışları ya da azalışlarının TÜFE üzerindeki ağırlığı yüzde 4.41. Bu nedenle GSM operatörleri ve haberleşme kalemi içine giren diğer ürünlerin fiyatlarında bir değişim olmazsa Telekom'un yüzde 16.5'lik ortalama fiyat ayarlaması TÜFE'de yüzde 0.7'lik net bir artış anlamına geliyor.