kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yeme de büfene koy
Yeme de büfene koy
Yardımsever bisküviler

Seyirlik bisküviler

Her formda, her şekil ve renkte bisküvi yapan Pınar Belendir, tatlı krizine girenlere ve sürpriz yapmak isteyenlere internet sitesinden hizmet sunuyor.


Yeme de büfene koy

Pınar Belendir, kendi evinin mutfağında pişirdiği, bazıları üç boyutlu olan ilginç şekillerdeki leziz bisküvilerini, üç aydır www.biskuvici.com adresinden satıyor.

Tablo gibi mi desek, yoksa biblo gibi mi ama sonuçta hepsi birer sanat eseri gibi görünen, lezzetleri de görüntülerinden aşağı kalmayan bisküviler yapıyor Pınar Belendir. Onunki aslında aileden gelen bir merak. Annesi de usta bir aşçı. Geçmişte iki yıl ailece Bağdat Caddesi'nde Pikares adlı bir kafe restoran işletmişler. Aşçılığını da kendileri üstlenerek... Pınar Belendir'i Ankara'daki, 'nene' dediği babaannesi büyütmüş. "Ben çok keyifli bir çocukluk geçirdim. Her gün okuldan eve gelirdim. Kocaman bir mutfağımız vardı. Mutfakta un, şeker, yumurtalar hep hazır olurdu. Nenem sorardı 'Canım, ne istersin, kek mi, bisküvi mi, pay mı yapalım?' diye. Oturur birlikte kekler, bisküviler yapardık. Son derece büyük bir terapi oluyor bisküvi yapmak. Ben de bunlarla büyüdüm," diyor. Zaten çocukluğundan beri bütün arkadaşlarının özel günlerinde pastalarını, keklerini, bisküvilerini o yaparmış, hâlâ da yapıyor.

BİSKÜVİ KRİZİ
Pınar Belendir, yaklaşık üç ay önce de www.biskuvici.com sitesini hizmete açmış. Sitede "Bunlar çay saatinde çaya batırıp yiyebileceğiniz bisküviler değil. Bunlar ilk karşılaştığınızda önce çığlık atıp, sonra biraz seyredip, ardından da keyifle yiyebileceğiniz bisküviler," sözleri karşılıyor ziyaretçileri. Sonra bisküvi kategorilerini incelemeye dalıyorsunuz. Belendir yıllarca hep belirli konseptler üzerinde çalışmak istemiş. Bunu da başarmış. Örneğin bayram bisküvileri çok ilginç. Kurban Bayramı'nda bir yakını ziyarete giderken, seramik saksı içinde bir demet gibi duran kuzu bisküvileri tatlı yerine alıp gidebilirsiniz mesela. Tercihiniz aynı saksı içinde rengarenk çiçek bisküvilerden yana da olabilir. Onun dışında dağ evleri, yılbaşı geyikleri, içine hediye de yerleştirilebilen küçük kutular üç boyutlu bisküvilere örnek. Bisküvi kutularıyla hediye alanlar önce bisküviyi yiyip hediyeye öyle ulaşabiliyorlar. Bu kutulardan birine yüzük yerleştirilmesini isteyip sevgilisine bu şekilde evlenme teklif eden bile olmuş. Tabii bu, yapımı en zor ve uzun sürenlerden... Doğum günü bisküvileri sizin talebinize göre modellenebiliyor. Bir bebek ya da araba yaptırabilirsiniz. Şu aralar sitenin en çok talep aldığı yılbaşı kategorisinde ise yılbaşı simgelerinin envai çeşit bisküvi bulunuyor. Anneler Günü, Sevgililer Günü, nikah gibi çeşitli kategoriler de var. Nikah şekerinizi bisküviden yapmayı düşündünüz mü hiç? Bütün bu bisküvilerin siparişlerini kategorinin zorluğuna göre belli bir süre önceden vermeniz gerekiyor. 50 YTL ve üzerindeki alışverişlerde sipariş verebiliyorsunuz. Ayrıca gelmesi bir iki gün daha uzun sürse de, İstanbul dışından da bisküvi sipariş edebilirsiniz. Bayatlar diye korkmayın, özellikle baharatlı bisküviler üç dört hafta kapalı kutularda taze kalıyor. Sitenin en ilgi çekici bölümlerinden biri ise 'bisküvi krizi'. Pınar Belendir, kendisi de akşamları evde otururken bazen tatlı krizine girdiğini, hiç üşenmeyip mutfağa girip bisküviler, paylar pişirdiğini anlatıyor. Kendisi gibi olanları da düşünüp siteye böyle bir bölüm eklemiş. Saat 21:00'ye kadar eğer siz de tatlı krizine girerseniz, çikolatalı, limonlu, portakallı, tarçınlı ve zencefilli bisküvilerden oluşan tek çeşit ya da karışık paketlerden en az bir kilo olmak üzere sipariş verebilirsiniz. Bu bisküvilerin kilosu ise 30 YTL. Yaptıklarına neden kurabiye değil de bisküvi dediğini ise şöyle açıklıyor Belendir, "Aslında bisküvi Fransızca'da iki kez pişirilmiş anlamına geliyor. Yani fırında iki kez pişirilen, kurutularak hazırlanan hamurlara bisküvi adı veriliyor. Kurabiye ise daha yumuşak olur."

MELİS D. ÇALAPKULU

DİĞER GURME HABERLERİ
 Antep ve Antakya yemekleri bir arada
 Osmanlı mutfağından afrodizyak seçmeler
 Ağzımız tatlansın
 Acı, ekşi, tuzlu ve tatlı bir arada Tayland Mutfağı
 Bayatlamayan kurabiyeler
 Bir ABD'linin Osmanlı mutfağı tutkusu
 Naz'lı Türk mutfağı
 Tijen İnaltong'dan açıklama
 Plazma TV'li esnaf lokantası
 Adını bilmediğin şeyi yememeli
 Bu İngilizi çok sevdik
 Mazlum bereketiyle diziliyor ciğerler şişe...
 Mönü karanlık
 Suşi polisi devrede...
 Fast food balık lokantası
 Meyhane kokusu başkadır
 Bu kebaplarda kuyruk yağı yok
 Bu 'misina'nın ucunda farklı mezeler var
 Restoranında Ali Baba'nın...
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
!f İstanbul kışkırtıyor
!f İstanbul kışkırtıyor
Sıkı festival takipçilerinin kaçırmadığı !f İstanbul, bu yıl 15-25...
İstanbullu sözlüğünü yaratıyor
İstanbullu sözlüğünü yaratıyor
İki kıtayı birbirine bağlayan ve her semti ayrı ayrı tarih kokan...
Doğan Kardeş kitapları sergileniyor
Bir dönemin çok sevilen çocuk dergisi Doğan Kardeş'in kitaplarının...
Kırmızı gülün boyu uzadı
Ekvator'un zengin topraklarında yetiştirilen 'Dünyanın en uzun...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.