'Türkiye ile sınır ötesini tartışabiliriz'
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'den sonra önümüzdeki hafta da Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt'ı ağırlamaya hazırlanan ABD yönetimi, ilk kez Kuzey Irak'ta PKK'ya yönelik "sınır ötesi operasyon" konuşmaya hazır olduğunun sinyallerini verdi. Geçtiğimiz yıllarda sınır ötesi konusunda kesin bir dille frene basan Bush yönetiminden bir yetkili sınır ötesi operasyon konusunda SABAH'a "Herkes Türkiye'nin sıkıntısını anlıyor. Bu kez yönetimde bazı isimler bu talebe anlayışla bakıyor" dedi. Üst düzey yetkili, "kısıtlı ve sınırlı" olması kaydıyla bir operasyon talebini "Konuşabiliriz. Yönetimde bunu konuşmaya açık insanlar var. Ancak önce tüm diğer seçenekleri denemeliyiz. Arazi çok zor ve sınır ötesine geçildiğinde ne bulunacağı da meçhul" dedi. ABD'li kaynaklar, yüksek sayıda askerin katıldığı bir askeri harekat yerine özellikle ilkbaharda ve PKK'nın yönetim kadrosuna yönelik sınırlı ve kısıtlı bir operasyonu Türkiye'den gelecek sivil ve askeri yetkililerle konuşmaya hazır. Ancak SABAH'ın görüştüğü kaynaklar, ABD'nin PKK koordinatörü emekli general Ralston'un son gezisi ve Genelkurmay temaslarının da başarılı olduğunu belirterek şunları söyledi: "Önce diğer seçenekleri konuşalım. Türkiye'nin pozisyonuna sempati var, ancak PKK konusunda da biraz günah keçisi bulma arayışları yok değil. Evet PKK Türkiye için büyük bir sorun. Ancak olay onunla bitmiyor." ABD yönetimi, Türkiye'de sivil ve asker kesimin son dönemde PKK'ya yönelik "askeri yöntem dışı" arayışları terk etmiş olmasını not ederek, terör sorununun askeri, ekonomik ve sosyal yönüyle topyekun bir sorun olduğunun altını çiziyor. Türkiye'de yükselen milliyetçilik ve seçim atmosferinin de askeri seçeneği ön plana çıkardığını vurgulayan yetkililer, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 2005 Diyarbakır açılımı sonrasında Kürt sorununun çözümüne yönelik somut adımların atılamadığı, konunun askeri ve sivil idare arasındaki dinamikte sıkıştığını vurguluyor.
ABD'nin İran sıkıntısı Ancak yine de PKK'nın yönetim kadrosuna yönelik sınır ötesi operasyon konusunda geçmiş yıllardan daha sıcak bakan ABD yönetimin en büyük sıkıntısı "teamül." Washington, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin "sıcak takip" ya da "hava operasyonu" çerçevesinde Kuzey Irak'a girmesi durumunda İran ve Suriye gibi komşu ülkelerin de "sıcak takip" konusunda hak iddia etmesinden çekiniyor. SABAH'ın görüştüğü üst düzey bir yetkili "Türkiye girerse Irak'ın diğer komşularının da içeri girmesi nasıl önlenebilir? Başka komşuların girmesi sorun yaratır" dedi.
Tasarı sınır ötesini etkiler Bu çerçevede ABD hükümetinde, Ermeni soykırım tasarısının Kongre'den geçmesinin Türkiye'nin Irak'a yönelik sınır ötesi operasyon olasılığını artıracağı değerlendirmesi yapılıyor. ABD yönetiminin karşı çıktığı tasarının Kongre'den aldığı kuvvetli destek, yalnız ABD Dışişleri Bakanlığı değil Beyaz Saray ve Pentagon'un da tasarıyı önlemek için kolları sıvamasına neden oldu. Kongre nezdinde lobi yapan Amerikalı yetkililer, tasarının Temsilciler Meclisi genel kurulunda görüşülmesi durumunda bile TürkAmerikan ilişkilerinin yara alacağını, Washington'un sınır ötesi operasyon konusunda caydırıcı gücünün kalmayacağını vurguluyor.
|