Reçete hakkında bilgi verilmeli
Sarkoidoz (genellikle akciğerlerde iltihaplı yumruların çıkmasıyla meydana gelen hastalık) teşhisiyle iki aydır kortizon tedavisi alıyorum. Kortizonun yan etkileri görülmeye başladı. Yüzüm yuvarlaklaştı, kilo aldım. İştahım çok açık. Ensemde şişlik oluştu. Cildimde çatlamalar ve sivilceler meydana geldi. Daha da ötesi, kan şekerim yükselmiş. Bunların olacağını bilseydim, tedaviyi kabul etmezdim. Bu konuda hastaya bilgi verilmesi gerekmez mi?
'Kortizon'; tıpta çok yaygın olarak kullanılan etkili bir ilaçtır. Yararlı etkileri yanında, istenmeyen birçok yan etkisi de vardır. Ancak, yerinde ve doğru kullanılırsa; yararı, zararından çok fazladır. Tedavi gerektiren sarkoidoz hastaları (şikayetleri olan, ilerleyici evre 2 ve 3 akciğer sarkoidozu; beyin ve göz tutulumu olguları gibi), tedavi edilmezlerse ciddi sonuçlarla yüzleşirler. Kortizon tedavisi, bu kötü gidişi engeller ve çoğu hastada iyileşme sağlar. Sözünü ettiğiniz yan etkileri göze alarak, bu tedaviyi uygulamak gerekir. Ancak hekimin, tedavisine karar verdikten sonra, hastayla konuşması ve reçete ettiği ilaçlar hakkında ayrıntılı bilgi vermesi gerekir. Hastaların, reçeteleriyle ilgili olarak hekimlerinden öğrenmek istedikleri hususlar şunlar:
ECZANE MARKET DEĞİL! Kaç çeşit ilaç kullanacak? İlaçları günde kaç kere ve kaç saat arayla alacak? Hangi yolla (ağızdan, kas içine enjeksiyon, cilt altına inkeksiyon, makattan ve dil altına) alacak? İlaçlarını birlikte, aynı anda almasında sakınca var mı? Aç ya da tok karnına mı alacak? Kaç gün kullanacak? İlaçlar bittikten sonra tekrarlaması gerekecek mi? İlaçlar; örneğin tuzsuz gıda alımı gibi özel bir perhiz gerektirmekte mi? Yeni reçete edilen ilaçların, halen kullanmakta olduğu diğer ilaçlarla etkileşime girme olasılığı var mı? Alkol kullanıyor ise ilaçların alkolle etkileşmesi söz konusu mu? Hasta; gebe veya emziren anne ise ilaçların bebeğe zarar verme ihtimali nedir? İlaçların önemli yan etkileri var mı? Varsa neler görülebilir? Yan etkiler belirirse nasıl anlayacak ve ne yapması gerekecek? Tedaviyle ilgili bir sorunu olduğunda kime, nasıl ulaşacak? Reçeteyle ilgili bu bilgileri hastaya anlatma sorumluluğu, hastanın hekimine ve eczacıya aittir. Oysa poliklinik koşullarında, çoğu zaman hekim, bu bilgileri hastalarına aktaramadığı gibi; eczacıdan bu tür bir bilgilenme fırsatı bulan hastaların sayısı da çok azdır. Eczaneyi; ilaç satılan bir market anlayışıyla değil, uygar ülkelerdeki gibi eczacının eczanede bulunup, hastanın reçetesini bizzat karşıladığı ve yukarıdaki soruların yanıtlarını hastaya anlattığı bir eczacılık anlayışıyla yöneten yaklaşımları öne çıkarmak zorundayız. Hastaların da ilaç alırken kendilerine böyle bir hizmet sunan eczaneleri tercih etmeleri gerekir.
|